Különleges éjszaka lesz ma a tihanyi apátságban

Bencés hétköznapok a 19. században címmel vezeti körbe a tihanyi apátság ikonikus helyszínein az érdeklődőket Katona Csaba történész, Barkó Ágoston plébániai kormányzó, a múzeum igazgatója, a Tihanyi Bencés Iskola tanára és Bakos Dávid építészmérnök a Múzeumok éjszakáján június 24-én, pénteken – olvasható a VEOL oldalán.

Este kivilágítva is csodás látványt nyújt a Tihanyi apátságForrás: Facebook/Tihanyi Apátság/Regos Viktor

A tárlatvezetések ma este 20 órakor és 21:30-kor kezdődnek, a gyülekező: 19 óra 50, illetve 21 óra 20 perckor lesz a templom előtt. A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum 20 és 23 óra között vezetés nélkül is látogatható. Eszerint Szentivánéj estéjén, vagyis Keresztelő Szent János születésének ünnepén különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Balaton koronájába, a közel ezeresztendős tihanyi bencés apátságba.

A Tihanyi apátság látképeForrás: Kálló Péter / Travelo

A vezetésen bejárják a monostor felújítás alatt lévő helyiségeit: így a barokk folyosókat, az apáti szobát, a társalgót, IV. Károly utolsó magyar király lakosztályát, amely már visszanyerte eredeti szépségét. A felújításon az 1950. évi fehérre meszelés alatt feltárultak a 18. és a 19. század patinás falfestései. Katona Csaba történész és Barkó Ágoston atya a séta alatt sok-sok érdekes történeten keresztül mutatják be a tihanyi bencések életét a 19. században, míg Bakos Dávid építészmérnök az apátság 2021-2023 közötti komplex külső-belső felújításának érdekességeiről számol be. A szobákban korabeli tárgyakat lehet látni, és bemutatják az apátsági templom régi toronyóráját is. Bővebb információk és a regisztráció a programra ide kattintva érhető el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek