Közel 60 éve folyik el literszámra a gyógyhatású ásványvíz a Balatonnál

Tizenöt év alatt többmillió liter gyógyhatású ásványvíz folyt el a semmibe Balatonfenyves határában. A folyékony aranyat már többen próbálták megszerezni, hogy aztán közkinccsé tegyék, ám ez ennyi idő elteltével sem valósult meg – írja a likabalaton.hu.

Nagy nyomással bugyog a langyos víz, aminek már messziről érezni a kénes illatátForrás: Turbéki Bernadett/likbalaton.hu

B–18: ez az azonosítója annak a kútnak nevezett vascsőnek, amely Balatonfenyves határában gyógyhatású ásványvizet hoz a felszínre, melyből körülbelül napi 86 ezer liter a Jancsi árokba távozik. A történet szálai 1964-ig nyúlnak vissza, amikor is olajat kerestek ezen a területen, a fúrásból azonban olaj helyett ásványvíz került a felszínre. A 600 méter mélyre fúrt kutat 400 méteren betondugóval látták el, és mivel úgynevezett pozitív kút, vagyis a kitermeléshez nem kell szivattyú, hagyták, hadd működjön. A csövön azóta változatlan szintmagassággal és minőségben megállás nélkül folyik a 29 fokos külső-belső használatra alkalmasnak minősített ásványvíz.

A környékbeliek  úgy tartják, hogy nemcsak mozgásszervi, hanem emésztőrendszeri problémákat is orvosol a csodavíz. 

A fenyvesi Szigeti Sándor szívén viseli a kút sorsát, s a terület egykori tulajdonosát is jól ismerte. Szerinte hatalmas lehetőségtől esett el a kétezres évek elején Balatonfenyves, mert ha itt palackozóüzem vagy gyógyfürdő létesült volna az akkori tulajdonos jóvoltából, biztosan hozzájárult volna a település gazdagságához. A helyiek munkalehetőségének palettáját is színesítette volna az ásványvíz. A terület egykori tulajdonosa viszont 2005-ben elhunyt, azóta sem történt semmi a víz hasznosításával kapcsolatosan.

"Bár a kút magánterületen van, a föld mélyén rejlő kincs a Magyar Állam tulajdona. A kút ebben a formában nem használható, talán újat is kellene fúrni, hogy itt bármit is kezdeni lehessen ezzel a kinccsel" – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, aki úgy emlékszik, bár a föld magántulajdonban van, sorban állnak az egykori tulajdonos hitelezői is, akiktől kölcsönt vett fel" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek