Újra megnyitott a legendás Balaton Klub épülete

A balatonföldvári kikötőben található Balaton Klub az 1900-as évek elején épült egy körülbelül 6-800 tagot számláló zárt egyesület tagjainak, ez volt az egyik első vasbeton szerkezetű épület az országban. A Balaton Klub megalakulását követően már az első évben megbízást adtak Ray Rezső Vilmos építőművésznek és Zielinszky Szilárd mérnöknek a klubház megtervezésére, és a székház 1905-1906-ra el is készült, az építkezés költsége 50.000 koronába került. A műemlék eredetileg a társasági élet színtere volt, a Balaton klub székházaként, később kaszinóként, vigadóként is működött - derül ki a balatonfoldvar.hu oldalról.

Forrás: balatonfoldvar.hu

Az épület mellett található a Törley-ház (Indián-telep), amelyet a híres pezsgő gyáros, Törley József építtetett. Államosítás után Hajtómű- és Felvonógyár Üdülője, majd Hajtóművek és Festékberendezések Gyárának Üdülője volt. 1995-ben önkormányzati tulajdon lett, majd értékesítetté - olvasható a balatonfoldvar.info.hu oldalon.

A látványtervForrás: projekt.fejlodobalatonfoldvar.hu

A jelenlegi tulajdonos az épületet a műemléki értékek ismeretében vásárolta meg, befektetői szándéka az értékek megőrzése, a XX. század első harmadára jellemző funkciók és építészeti formálás helyreállítása volt. A több évig tartó felújítással a mostani szezonra készült el úgy a kivitelező, hogy egy újabb színfoltja legyen Balatonföldvárnak. Az épületben vendéglátóegységeket alakítottak ki, nyilvános illemhelyet létesítettek. A kaszinó előtti parkot öntözőrendszerrel látták el és megújították a zöldfelületet.

 A címlapkép forrása: projekt.fejlodobalatonfoldvar.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek