Ismét retró hangulatban utazhatunk a Balaton északi partján

A júliusi rendezvény után augusztus 7-én és 8-án a Balaton északi partját ismét retró hangulat tölti be, ezen a hétvégén visszatér a 424-es „Bivaly" gőzmozdony, és ismét megjelennek a MÁV-START, a MÁV Rail Tours és a Volánbusz retró-járművei, hogy nosztalgikus hangulatban vonatozhassanak az utasok - derül ki a MÁV közleményéből.

SzergejForrás: MÁV-START

A Tekergő expresszvonat a '70-es évek expresszvonatainak hangulatát idézi fel Balatonfüred és Tapolca között. A korabeli megjelenésű, vékonycsíkos fülkés Rába kocsikból álló szerelvény élén szombaton a legendás 424-es gőzmozdony (424-247) lesz megtalálható, Balatonfüred és Tapolca között; vasárnap pedig ugyanezen a járaton a régi festésű Szergej mozdonnyal közlekedik (M62-127) a retró szerelvény. A Nyíregyháza és Zánka-Erzsébettábor között közlekedő másik Tekergő expressz vontatásáról a MÁV Rail Tours zöld Púpos (M40-219) dízelmozdonya gondoskodik.

Az idei szezontól Balatonfüred és Tapolca között kétóránként közlekedő Kék Hullám InterCity-k között – óránkénti váltásban – szintén kétóránként személyvonatok is szállítják az utasokat, melyek ezen a hétvégén teljeskörűen retró szerelvényből állnak. A személyvonatok élén Nohab és Szergej mozdonyok lesznek, a szerelvény pedig korabeli Bhv és By típusú személykocsikból áll. Forgalomba áll egy retró festésű Bz motorvonat is.

A hétvégén mindkét napján a 8:47-kor és a 14:47-kor Tapolcáról, továbbá a 11:55-kor Balatonfüredről induló; valamint a szombaton 17:55-kor Balatonfüredről induló személyvonatokon a WR 252-es nosztalgia étkezőkocsi lesz megtalálható. Az 1952-ben gyártott, korhű jelleggel – az eredeti konyhatechnikát nagyrészt megtartva – felújított étkezőkocsiban, a MÁV Rail Tours csapata látja vendégül az utasokat.

A Kék Hullám IC vonatok élén Balatonfüred és Tapolca között ezeken a hétvégéken Nohab, Szergej, illetve classic Csörgő mozdonyokkal is lehet találkozni. Természetesen az InterCity vonatok légkondicionált kocsikkal közlekednek, ezért a Nohabos vonatokban a klímaberendezéshez szükséges energia előállítása céljából egy VFK fűtőkocsi is helyet kap. A budapesti Déli pályaudvarról 9:05-kor és a Tapolcáról 17:38-kor induló Kék Hullám InterCity vonatokban az Utasellátó retró étkezőkocsija, a WRmz 101-es CAF gyártású kocsi közlekedik.

A 424-es „Bivaly” gőzmozdonyForrás: MÁV-START

Ez az utolsó eredeti külső-belső arculat szerinti EuroCity étkezőkocsi, utasterének jellegzetes bordó-narancssárga-arany színvilága a '90-es években egész Európában egyedinek és különlegesnek számított, megjelenése messze megelőzte korát. Az étlapon megtalálhatók a klasszikus magyaros ételek, mint például babgulyás, paprikáscsirke, sertésborda vagy marhapörkölt, de emellett olyan különlegesség is, mint a bélszínjava. Az itallapon is bő a választék: badacsonyi, villányi, tokaji és egri borok, pezsgők közül lehet választani, de a vonatokon ritkán kapható párlatokat és likőröket is felszolgálják majd.

A WRmz 101-es CAF étkezőkocsi 12:30-tól 16:30-ig (a 19702 és 19793 számú vonatok között) a tapolcai vasútállomás felvételi épületénél vonatjegy nélkül is látogatható lesz, ahol az Utasellátó csapata frissítőkkel és meleg ételekkel várja a vendégeket.

A Vízipók InterRégió vonatokban a hazai InterCity közlekedés 30 éves évfordulójára emlékezve ismét forgalomba áll a Balaton északi partján az egykor ott is közlekedő klasszikus InterCity szerelvény komfort-, illetve Bko kocsikkal. A komfortkocsik menetirány szerint vagy akár a Balaton felé forgatható kényelmes, mélyen hátradönthető ülésekkel rendelkeznek, amelyekért most ezeken a járatokon felárat sem kell fizetni, a standard 2. osztályú menetjegyek érvényesek. Aki inkább a fülkés kocsikat részesíti előnyben, az klasszikus faburkolatokkal és bordó szövet kárpittal rendelkező, lehúzható ablakos, egykori 1. generációs IC kocsit is választhat.

Nosztalgiabuszos programok

Szombaton a Volánbusz ismét csatlakozik különleges nosztalgia Ikarus autóbuszokkal.

Balatonfüred–Tihanyi-félsziget

Balatonfüred autóbusz-állomásról indulva nosztalgiabuszos körút során lehet felfedezni a Tihanyi-félsziget csodáit. Ezek a járatok egy rövid szünet erejéig Tihanyban is megpihennek, ahol lehet a farosok (Ikarus 55, Ikarus 66) fotózására, vagy egy kis harapnivaló, frissítő vásárlására. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

A buszokra a Budapest felől érkező Vízipók InterRégió vonatokról is kényelmesen át lehet szállni, a Balatonfüredre való visszaérkezés után nem sokkal pedig Kék Hullám IC-vel tudják folytatni útjukat Tapolca felé.

Forrás: Volánbusz

Tapolca–Szigliget

A Tekergő expresszvonathoz csatlakozva, Tapolcáról indulva, nosztalgiabuszos körút során van lehetőség bejárni a Balaton-felvidéki tanúhegyek környékét, érintve többek között Hegymagast, Szigligetet és Nemesgulácsot. Szigligeten egy rövid pihenő alatt lehet a legendás buszokat (Ikarus 55 LUX, Ikarus 266) fotózni is. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek