Ezért halasztják el az idei Balaton-átúszást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján, a Balatoni Vízirendészet parancsnokának egyetértésével a szervezőbizottság úgy döntött, hogy a bizonytalan és várhatóan gyakran szeles időjárás miatt a 39. Lidl Balaton-átúszást ezen a hétvégén a résztvevők biztonsága érdekében nem tartják meg - olvasható a rendezvény weboldalán.

Balatonboglári érkezés - IllusztrációForrás: Christo / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

A Révfülöp és Balatonboglár közötti átúszás tervezett új időpontja: augusztus 7. szombat. A megrendezésről a szervezőbizottság augusztus 5-én, csütörtökön kora délután hoz döntést az aktuális meteorológiai előrejelzések alapján.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője részletesebben is beszélt a halasztás okairól a hirbalaton.hu-nak. Mint mondta, "kevésbé ismert, hogy a hazai meteorológiai szakma, illetve a Siófoki Viharjelző Obszervatórium egyik legnehezebb feladata annak eldöntése a Balaton-átúszás előtt 48 órával, hogy kellően gyenge lesz-e a szél, illetve nem lesz-e túl nagy a hullámzás ahhoz két nappal később, hogy mintegy 10 000 ember biztonsággal nekivágjon az 5.2 km-es nyílt vízi úszásnak."

Mint hozzátette, "a halasztást jelentő döntésért az a hullámzó frontrendszer a felelős, amelynek déli oldalán az elmúlt napokban már megtapasztalt forró afrikai eredetű levegő áramlik délnyugatról, míg az északi oldalon jóval hűvösebb óceáni eredetű légtömegek indulnak északnyugatról délkeletre. A front méretéhez képest egy kis elmozdulás is elegendő ahhoz, hogy nagyot változzon az időjárási helyzet és a hétvége is ennek a bizonytalanságnak a jegyében telik el."

"Szombaton a front hideg oldaláról várható átmenetileg megerősödő északnyugati szél, vasárnap pedig a meleg oldal "vág vissza" délnyugati széllel. Ehhez járul hozzá, hogy szombaton és vasárnap egyaránt labilis lesz a légkör, így van esély a gyorsan kialakuló zivatarok megjelenésére is. Önmagában a hétvége időjárása nem néz ki rossznak, de a tömeges úszás feltételeit nem elégítik ki" - fejtette ki a meteorológus.

Az elmúlt években megszokottá vált, hogy a Balaton-átúszást az első kijelölt napon sikerül megrendezni, de idén ez nem így alakult, pedig épp most rekord számú előnevezés érkezett. Még kérdéses, jövő héten megfelelő lesz-e az időjárás az első körben július 31-ére tervezett tömegsport-rendezvény megtartására - foglalja össze az oldal a tudnivalókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek