Három hétre kulturális paradicsommá változnak ezek a Balaton-parti városok

Pénteken, július 30-án harmadszor indul útjára a Balaton északi partjának legnagyobb kortárs művészeti programsorozata. Három héten át kiállítások, tárlatvezetések, beszélgetések, koncertek, vetítések és művészeti workshopok várják az érdeklődőket. A Garten Balaton művészeti heteket Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével a Garten Alapítvány és a Nagy Gyula Alapítvány rendezi - derül ki a vg.hu ajánlójából.

Vetítés a 2019-es fesztiválonForrás: gartenbalaton.com

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészeté, ezen belül a szobrászaté és a fotográfiáé lesz a főszerep. Lovason, a Nagy Gyula Galériában végig tart a művészeti vásár, amelyre a kurátorok száz művésztől válogattak képeket, egyebek között a pandémiára reflektáló Határaink hívószóra. Több tárlatvezetés is lesz ismert művészek vezetésével, mint Wahorn András vagy drMáriás.

Szintén Lovason, a Márffy Ház pajtája és ligete ad otthont a zalaszentgróti művésztelep szoborkiállításának, amelyben az alkotások természet és ember viszonyára kérdeznek rá. Itt lesz látható a népi kultúra elkötelezett kutatójának, Kása Bélának a hazai cigányság életét bemutató szabadtéri fotótárlata is.

A lovasi Szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációja közösségi bevonással készül el, a látogatók maguk is részesei lehetnek a művészeti eseménynek. A Ploubuter Park szél által táncoltatott nejlonzacskói az élet sokszor elfelejtett kérdéseit hozzák felszínre. Csopakon a ZM+G galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vörös kőből és gránitból készült absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatnak a látogatók. A belső kiállítótér Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának ad helyet.

Felsőörsön a Fotóudvarban a kortárs fotográfián lesz a hangsúly, a Capa Kortárs Fotográfiai Központ együttműködésével különleges esti fotóbemutatókat, koncerteket és izgalmas beszélgetéseket is tartanak. A Nagy Gyula Galéria kertjében a Gyűjtők hétvégéje programban az ország egyik legnagyobb gyűjteményének tulajdonosával, Antal Péterrel, a hálózatkutató Barabási Albert-Lászlóval és a televízió aranykorának vetélkedőit vezető Egri Jánossal hallgathat beszélgetéseket a közönség a műgyűjtés nagy kalandjáról a vasfüggöny éveitől kezdve egészen napjainkig.

Életképek 2019-bőlForrás: gartenbalaton.com

A Garten kertmoziban a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, egy Van Goghról szóló játékfilmet és Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét vetítik, valamint az Ezüst Medve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét. Bővebb információk a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek