Balatoni üdülőtelepülések, amelyekre a legtöbbet guglizunk nyaralás előtt

Mitől népszerű egy balatoni fürdőhely, és pontosan mi mutatja meg ezt róla? A Google keresések száma, a lefoglalt éjszakák száma, az infrastruktúra árnyaltsága, a kultúrájának gazdagsága, vagy egyszerűen csak a fürdésre alkalmas partszakasz hossza? Nehéz megmondani, mindenesetre az alábbiakban mi most a közbeszédben leggyakrabban felmerülő és a legtöbbet guglizott településneveket vesszük sorra, izgalmas látnivalóikkal együtt.

1. Siófok és Keszthely... melyik is a Balaton fővárosa?

Siófok és Keszthely kapcsán örök vita, hogy melyik város jogosult a "Balaton fővárosa" címre. Az előbbi dinamikusan fejlődő buliváros, az utóbbi maga a történelem. Ha a Google Trends kereséseit vesszük alapul, a 25 ezer fős Siófok az aranyérmes: a legtöbben itt foglalnak maguknak balatoni szállást, és a legtöbb keresés is a siófoki infrastruktúrához kapcsolódik. A 20 ezres lakosú Keszthely azonban más téren vezet: míg Siófok esetében erős a szezonális jelleg, a Festetics grófok városa iránt egész évben állandó az érdeklődés, a téli hónapokat is beleértve. 

Kattintson a képre, és lépjen be a keszthelyi Festetics-kastély termeibe!Forrás: Csudai Sándor / Travelo

Nem kérdés, hogy Keszthely ékessége a Festetics-kastély, amelynek északi szárnya kizárólag ünnepnapokon nyílik meg a turisták kíváncsi szemei előtt. Nemcsak maga a kastély, de a könyvtár (Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára!), a Pálmaház és a kastélypark is megér egy sétát.

Nem mindenki tudja azonban, hogy Siófokon sem akárhogy jelenik meg a történelem: a várostól néhány kilométerre fekvő Kereki községben, 283 méter magasan áll Fehérkő vára, amelyet még maga Kinizsi ostromolt a maga idejében. Pazar panoráma, gyönyörű természet, és egy kis Mátyás király korabeli atmoszféra várja az ide látogatót.

A strand természetesen kulcskérdés, ha a Balatonról van szó. Itt egyértelműen Siófok vezet, a siófoki Nagystrand a maga 13 ezres (!) befogadóképességével igazi nemzetközi partycentrum, míg a Keszthelyi Városi Strand inkább amolyan nyugis, békebeli fürdőhely a szabadban. Igaz, a város nagy előnye, hogy a keszthelyi Fürdőház 1864-ben felhúzott csodaszép épülete belülről igazi modern fürdő, amely rossz időben is nyitva áll a látogatók előtt.

Siófok strandján 13 ezer ember is elférForrás: Pixabay / BeJan

Állatpark is mindkét településen van: a siófoki Bella Állatpark egzotikus állatokban utazik, míg a keszthelyi Festetics Imre Állatpark főként az őshonos magyar háziállatokat és a hazai erdők vadjait mutatja be. Múzeumban Keszthely vezet, amelynek Balatoni Múzeuma a régió legrégebben alapított és témájában máig egyetlen ilyen intézménye, míg Siófok Ásványmúzeuma jóval szűkebb réteget érdekel. Ízlés dolga tehát, ki melyik települést választja, mindenesetre mindketten joggal pályázhatnak a Balaton fővárosa címre.

2. Balatonfüred: az első üdülőhely, Jókai kedvenc városa

A megosztott első helyen álló Siófok és Keszthely után szorosan Füred jön a sorban: nem véletlenül, hiszen a Balaton legrégebbi üdülőtelepüléséről beszélünk. Jókai Mór kedvence, ahol élete utolsó múzsájával, Grósz Nagy Bella színésznővel andalgott kortársai legnagyobb döbbenetére. Szívesen becézik ugyanakkor az északi part fővárosának és az ország vitorlás, yacht- és horgászparadicsomának is. Sokak szerint az egész balatoni régió legpatinásabb, legelegánsabb településéről van szó, amely máig nem veszítette el régi fényét impozáns épületeivel, hangulatos partszakaszaival.

Balatonfüred a régió hajózási központjaForrás: Unsplash.com/Bettina

Nehéz megmondani, mi Balatonfüred legvonzóbb aspektusa. Itt húzódik a híres hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról elnevezett sétány, aki 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult, és hálából a parkban egy hársfát ültetett, új hagyományt teremtve ezzel. Idővel olyan nagyságok ültettek itt emlékfát, mint Salvatore Quasimodo költő, Marx György, Wigner Jenő és Kürti Miklós fizikusok, Harsányi János tudós, Oláh György kémikus, Teller Ede atomfizikus, Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov és Leonov űrhajósok, Indira Gandhi India miniszterelnök asszonya vagy Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság korábbi elnöke. Az árnyas parkban számos híresség szobrával is találkozhatunk.

Érdemes ellátogatni a gyönyörű panorámát adó kilátókhoz is: a Jókai kilátóhoz meredek út visz, fent aztán az egész Tihanyi-félszigetet belátni. Ezt láthatta egykor Jókai Mór is, aki egyik leghíresebb művét, az Aranyembert épp Füreden írta meg az 1870-es évek elején. A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátója és leghangulatosabb völgyének is szokás nevezni a Koloska-völgyet, ahol csodaszép erdei részek, sütőgetőhelyek és nordic walking-pálya is várja a turistákat. Aztán itt van a közelben a Lóczy-barlang is, amelynek egyetlen bejárata van egy régi kőfejtő oldalából, és ahová rendszeresen tartanak 20-30 perces szervezett túrákat idegenvezető bevonásával.

3. Tihany: az apró ékszerdoboz, az ország legszebb fekvésével

A Balaton kincsesládájának is becézik, és kétségkívül az ország egyik legszebb fekvésű települése. A Balatont két medencére osztó, Tihanyi-félszigeten fekvő 1400 fős község jelképe a Tihanyi Bencés Apátság. A szakrális helyet még 1055-ben alapította I. András király a félsziget vulkanikus hegysorának kelet felé meredeken leszakadó peremén, és azóta is hétfőtől vasárnapig, reggel 9-től (vasárnap 11-től) este 6-ig látogatható, Szent Ányos és Szűz Mária – valamint a magyar tenger szépsége – előtt tisztelegve.

A félsziget legszebb épülete, a Bencés Apátság, amelynek szerzetesei kétórás élménytúrákon vezetik be körbe a látogatókatForrás: Kálló Péter / Travelo

Nem messze innen, a Visszhang-dombon próbálhatjuk ki a híres tihanyi visszhangot is, ami a legenda szerint egy kövek közé zárt hercegnő hangja, akire az a rettenetes átok hullott, hogy mindenkinek felelnie kell, amíg világ a világ. További balatoni mondákról ebben a cikkünkben olvashat.

Kevesen tudják, de a Balaton mellett két másik tó is van Tihanyban: a kissé nehezen megközelíthető, inkább csak rutinos túrázóknak ajánlott Külső-tó, és a város szívében fekvő Belső-tó, amelyek mentén rengeteg madár- és hüllőfaj él. Itt áll a gyerekek kedvence, a mesebeli Arany Ház is, amelynek tetejét teljesen benőtte a moha, különleges hangulatot adva ezzel.

A híres tihanyi levendulaültetvények története egészen 1920-ig nyúlik vissza, egy neves gyógynövényszakértő, Bittera Gyula telepítette ide az első, Franciaországból behozott levendulákat, amelyek azóta is óriási sikernek örvendenek. Olyannyira, hogy minden évben turisták ezrei látogatnak a lilában úszó levendulamezőkhöz, hogy izgalmas Instagram-fotókat készíthessenek. A helyiek azért önmérsékletre biztatják a fotózkodókat, hiszen Tihany a nyugalom és a béke (fél)szigete is.

A Káli-medencében épp virágzik a levendula, a kép a dörgicsei Levendáriumban készültForrás: Travelo

Tihanytól nem messze fut az ország elsőként létrehozott tanösvénye is, amelyet bejárva különleges vulkanikus gejzírképződményekkel is találkozhatunk. Ha már itt vagyunk, érdemes közelebbről is megnézni az ún. tihanyi kecskekörmöket, amelyek keletkezéshez szintén rengeteg mese, monda és mítosz kötődik, a tudomány szerint azonban valójában pliocén korabeli kagylóhéjról van szó.

Ha népszerű balatoni üdülőtelepülésekről van szó, beszélhetnénk még Zamárdiról, Szántódról, Révfülöpről és a többi Balaton-előtagú városkáról is – különösen Almádiról és Lelléről –, de a sort egyelőre a dobogósoknál húztuk meg. Kellemes időtöltést a felfedezésükhöz! 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek