Újra pörög az ország egyik legnagyobb óriáskereke a Balaton-parton

Az óriáskerekek az adott városok szimbólumává válnak, és olyan fontos események színhelyévé is, mint például a leánykérés. A keszthelyi Balaton-parton az előző nyáron is az egyik legnagyobb szenzáció volt az 50 méter magas óriáskerékről körbenézni, és szerelmet vallani. Idén májustól ismét pörög a kerék.

Idén Keszthelyen ismét körbenézhetnek az 50 méteres magasságbólForrás: Andras Belovari/Andras Belovari

Horváth Mihály, az óriáskerék tulajdonosa elárulta, hogy a tervek elkészülte után nagyjából egy év alatt gyártották le a 160 tonnát nyomó elemeket egy ajkai üzemben, a kerék felállítása pedig az időjárástól függően egy hetet, tíz napot vesz igénybe, tíz, erre szakosodott ember közreműködésével. Az első lépés az alapok összerakása, a csövek és vázak felállítása egy daruval, a tartórudakat pedig egyesével rakják be. Ahogy a nagy daru húzza felfelé a kört, alulról mindig betesznek egy újabb elemet. A gondolákat ugyanígy, egyesével, daruval teszik fel a kerékre. Nagyjából 26 elefánt súlyát nyomja ez a szerkezet.

Itt még fülkék nélkül épült-készült a kerék a májusi nyitásraForrás: Andras Belovari/Andras Belovari

"Ez a kerék először a szombathelyi adventi vásáron forgott (még 2019-ben – a szerk.), majd nyáron költözött Keszthelyre, ahol idén ismét felállítottuk. Bár én kötelezően is megyek a kerékkel, nem unom meg a látványt, az érzést. A Balaton még nem volt kétszer ugyanolyan, a színek, a fények minden nap, minden napszakban mások. A célom, hogy ezt az élményt, a szépséget megmutassam az embereknek" – mesélte.

Aki félne a magasságtól, annak is tudott némi tanáccsal szolgálni: "Azt szoktuk mondani, hogy a harmadik kör végére elmúlik a félelem. Az első körben még többen félnek egy kicsit, izgatottabbak, hiszen az emelkedés, a gondola imbolygása ismeretlen érzés lehet. A második körben már megszokják a magasságot, a harmadik körben pedig már boldogan fotóznak, videóznak, élvezik a kilátást is a vendégek. Természetesen, akit rossz érzéssel tölt el az első kör, és nem akarja a következőket, az lent, ha jelez a kollégáknak, kiszállhat."

A Balaton mindig más arcát csodálhatják meg a magasbólForrás: Andras Belovari/Andras Belovari

Elmondása szerint többször volt már lánykérés a keszthelyi keréken, a legkedvesebb utasa pedig egy 101 éves néni volt, akinek az volt az álma, hogy óriáskerékre ülhessen, és ez Keszthelyen történt meg vele. A keszthelyi óriáskerék a járványügyi szabályok betartásával május elsejétől működik a Balaton-parton – írja a likebalaton.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek