Apró állatok váltak a tűz martalékává, és egy magasles is leégett a fonyódi nádastűzben

  Nádas és száraz aljnövényzet kapott lángra szombat délután Fonyód külterületén, a Turul utca közelében, a tüzet az Országos Katasztrófavédelem jelentése szerint vasárnap hajnalra sikerült eloltani. A marcali, a siófoki, a kaposvári, a zalakarosi, a pacsai és a keszthelyi hivatásos, a balatonboglári önkormányzati, valamint a fonyódi önkéntes tűzoltók több oldalról támadva, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel harcoltak a tűzzel.

  A tűzoltóság ezt a fotót posztolta szombaton 17 órakorForrás: Önkormányzati Tűzoltóság Balatonboglár - Balatonlelle Facebook

  Az oltást nehezítette, hogy az egységeknek nehezen járható, lápos, mocsaras területen kellett dolgozniuk, és időnként megélénkült a szél is. Végül több mint ötven tűzoltónak csaknem tizenegy óra alatt sikerült eloltania a lángokat, amelyek mintegy százhúsz hektáron pusztítottak – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

  Forrás: Somogy MKI / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook

  A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos - közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére. A természetvédelmi szakember beszámolója szerint a Natura 2000-es területen "elképesztő intenzitású" volt a tűz, ami után csak hamu maradt. A növényzet és az apró állatok, hüllők, köztük az éppen petét rakó kétéltűek mind a tűz martalékaivá váltak, azonban nagyobb állat tetemére nem bukkantak. A területen élő madarak és nagyobb testű állatok el tudtak menekülni. A vaddisznók miatt a lángokat több oldalról oltó embereknek többször figyelmeztetniük kellett egymást. A tűz elért egy rétisasfészket is, amelyikben már tojások is voltak. A fokozottan védett madár azóta visszatért a fa tetején épségben maradt fészkére, hogy folytassa a költést, de az, hogy a tojások károsodtak-e, csak három hét múlva derül ki.

  Rozner György arról is beszámolt, hogy két évvel ezelőtt szinte éppen ugyanott keletkezett óriási berektűz. Akkor - áprilisban - a mostaninál is jóval nagyobb területen égett le a növényzet, vesztek oda az éppen költő madarak tojásai. A tájegységvezető kifejtette, hogy most sem öngyulladás okozta a tüzet, ami száraz nyarakon a tőzeges talajon előfordulhat.

  Mint mondta, a tűzvizsgálat még tart, de annyi egyértelműen tudható, hogy a mostani tűz is a házaktól indult el. "Első tavaszi hétvége, takarítás, tűzrakással" – utalt a valószínűsíthető okokra. Hozzátette, hogy bizonyítani szinte lehetetlen, ki is okozhatta a tüzet, bár a drónfotókon egészen jól látszik, honnan indultak el a tölcséralakban terjedő lángok. "A keletkezett kárt csak akkor lehetne felbecsülni, ha előtte valaki felmérte volta a területen lévő értékeket" – mondta Rozner György, megemlítve, hogy egy magasles is leégett.

  A Csodálatos Balaton egyik szerzője a tűzeset során és annak másnapján is a helyszínen járt, a lap Facebook-oldalára vasárnap délután az alábbi fotókat posztolta a tűz pusztításáról:

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!