Tegnap megdőlt a melegrekord Fonyódnál, a szél pedig megbillentette a Balatont

Tegnap, január 21-én 14,5 fok volt Fonyódon, márpedig ilyen meleget ezen a napon még nem mértek a Balaton régiójában. A meleg a szélviharral egyszerre érkezett a Balaton térségébe, a délnyugati szél pedig olyan erővel csapott le, hogy megbillent a tó vize – írja a likebalaton.hu.

Nem mindig mutatja barátságos arcát a Balaton de a látvány így is lenyűgöző - illusztrációForrás: akos147/Pixabay

Zsikla Ágota meteorológus szerint az eddigi csúcsot 2007-ben jegyezték fel, akkor 14,4 fok volt január 21-én. A szélmaximum Siófokon megközelítette a 90 km/h-s sebességet, a Balatonnál ez volt a legerősebb. Balatonaligán pedig 70 km/h-t mértek a műszerek – mondta.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság weboldalán csütörtökön 14 órakor közölt adatok szerint olyan szinten megbillent a tó vize, hogy a Keszthelyi-öböl egyes részeiről a tó másik végébe, a keleti medencébe került.

A csütörtöki átlagos 117 centiméteres vízszinthez képest Keszthelyen 85 centiméter, Balatonfűzfőn pedig 142 centiméteres volt 14 órakor a vízállás, ami 57 centiméteres különbség.

A keleti partvidéken, például Balatonfűzfőn vagy Balatonekenesén a víz alá kerültek egyes partszakaszok. Nagyjából egy éve, vagyis 2020. február 10-én egyébként a kibillenés 97 centiméteres volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek