Megszentelték a magyar tenger vizét

Megszentelték a Balatont Vízkereszt alkalmából. Szűcs Imre balatonlellei plébános a helyi templomban tartott szentmisét követően a partról áldotta meg a tavat. Íme, a szertartás.

A vízszentelés hagyománya a harmadik századból ered, az ünnep Epiphania Domini, az Úr megjelenése néven volt ismert. Korábban Jézus születését ünnepelték ekkor, de 350-ben I. (Szent) Gyula pápa áthelyezte ezt az ünnepet december 25-re, melyen a rómaiak a Napistent, vagyis a "legyőzhetetlen Napot" ünnepelték.

Vízkeresztkor később a világ keleti felén Jézus keresztsége vált hangsúlyossá (erre emlékeztet a vízszentelés), nyugaton pedig a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe – olyannyira, hogy a római katolikus egyház a második vatikáni zsinat óta hivatalosan már ezt az eseményt ünnepli vízkeresztkor.

Igazi ajándék a legnagyobb tavunk - illusztrációForrás: Molnár Balázs/Pixabay

Szűcs Imre plébános elmondta: hagyományteremtő szándékkal szentelte meg a tavat és jövőre azt tervezi, hogy megkeresi a balatoni települések plébánosait, hogy közösen egy időben áldják meg minél több helyen a Balaton vizét – írja az sonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek