Vándorkiállításon mutatkozik be a pálos szerzetesek öröksége

A Magyar Pálos Rend a rendalapító Boldog Özséb halálának 750. évfordulója emlékezve a pálosok történetét bemutató buszos vándorkiállítás indult útnak, amely 2020. augusztus 13-17 között Keszthely Fő terére érkezik - adja hírül a Balatoni Múzeum.

Forrás: facebook.com/palosbusz

A kiállítás keszthelyi bemutatójának apropója a Balatoni Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum 2016 óta folyó közös Zala megyei pálos kutatási projektje, melynek egyik súlypontja a Keszthelyi-hegységben megbúvó, Vállus mellett található középkori Szent Miklós kolostor közösségi régészeti feltárása.

A vándorkiállítás a magyar pálos történet elemeit mutatja be, hangsúlyos szerepet kap a lengyelországi Częstochowa, a mai rendi központ 1382-es alapítása, valamint az ott őrzött Fekete Madonna ikon és annak több magyarországi másolata, illetve a lengyel tartomány 1786 utáni, illetve az 1934-es magyarországi újraindulással kapcsolatos kulcsszerepe.

Forgatható „falon", egy-egy mondattal, képpel illusztrálva mutatják be az „alkotó" magyar pálosokat – köztük a Vitae fratrum szerzőjét, Gyöngyösi Gergelyt vagy az 1934-es újraindulás egyik alakját, Gyéressy Béla Ágoston atyát, A fehér barát című rendi értesítő elindítóját, aki a klandesztin időszakban művészettörténész végzettsége révén a rend épített örökségének feltárásában szerzett érdemeket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek