Végveszélyben a cserszegtomaji kilátó

  Végveszélyben a cserszegtomaji kilátó

   

  Cserszegtomaj legnevezetesebb látnivalója, a Margit-kilátó már két éve nem látogatható, és ha a közeljövőben nem újítják fel, végképp az enyészeté lesz, olvastuk a Balatontipp oldalán.

  A kilátó már két éve nem használható, pedig csak 2000-ben adták át. Ennek oka, hogy az építés előtti anyagtárolás alatt faanyaga házicincérekkel fertőződött, melyek azóta is folyamatosan pusztítják a kilátó gerendáit. Aztán a lemezes fenyőgomba is képbe került – sejthetik, hogy az épület állapota tovább romlott.

  A Margit-kilátó a Bikes-dombon. Ha nem kap finanszírozást, többé senki nem csodálhatja innét a tájatFotó: JudithTB / Flickr.com

  A kilátót a Kesztelytől négy, Hévíztől pedig két kilométerre található Cserszegtomajon Horváth Jenő, az arborétum létrehozója építtette a feleségének, innen kapta a „Margit" nevet. A természetes dombon elhelyezkedő, teljesen fából épült torony szerkezeti érdekessége, hogy modern lift működik a belsejében, mondta el a torony üzemeltetője a Balatontippnek.

  A 31 méter magas kilátóból rálátni a Keszthelyi-öbölre, és nagyszerű körpanoráma nyílik a környező vidékre, illetve át a déli partra. Szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek. Horváth Jenő botanikus, a húszhektáros cserszegtomaji arborétum létrehozója már nem él, örökösei igyekeznek megoldást találni az épület megmentésére.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!