90 éve úszik Tünde a Balatonon

  Idén ünnepli 90. születésnapját a BAHART által üzemeltetett Tünde nosztalgiahajó, amelyet a hajózási társaság június 3-án egy tortával is megünnepelt az öreg hölgy utasaival együtt a siófoki hajóállomáson.

   

  Fotó: BAHART

   A hajót 1927-ben építették az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében a Csongor nosztalgiahajó ikertestvéreként. A fatestű és -felépítményű Tünde és Kelén volt a két utolsó motoros hajó, amely épségben maradt a második világháború után. Pedig 1945. március 27-én a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben álló hajók gépházában is elhelyezték már a robbanóanyagot. A pusztítás elkerülése érdekében azonban a magyar hajósok a fenékcsapok megnyitásával inkább elsüllyesztették azokat, hogy megmentsék mindkettőt az utókornak.

  Amikor Tündét később kiemelték a vízből, 1947-ben a Balatoni Hajózási Vállalat újíttatta fel, és onnantól fogva a társaság tulajdonában működött. 1950-ben aztán acéltestet és zárt utasteret kapott, a BAHART nosztalgiaflotta tagjaként pedig a mai napig közlekedik.

  A 90 éves TÜNDEFotó: BAHART
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!