Trónok harca a Balatonnál: várak és kastélyok, amiket ne hagyjon ki!

Tudta, hogy volt olyan várúrnő, aki ledobatta a férjét a toronyból? És azt, hogy végváraink közül többet soha nem tudott elfoglalni az ellenség? Várak és kastélyok, ahol a Trónok harcába illő események történtek, legendás szerelmek születtek - és amiket egyszerűen látni kell, ha a Balatonnál pihen.

Kevés jobb programot tudunk elképzelni őszre a tónál, mint a várak és kastélyok meglátogatását (na jó, a borkóstolás és a szaunázás is köztük van). A Balaton környéki erődök meglátogatása felér egy történelemórával.

Csobánc vára - ahol a várkapitány kicsit balhés volt

Felsétálni a Csobáncra az egyik legjobb családi program, ráadásul tök jól össze lehet kötni a vasárnapi Liliomkert piaclátogatással, mivel a hegy csak néhány km-re található Káptalantótitól, illetve Gyulakeszitől. A turistaút szőlők között vezet, és bár vannak kaptatók, nem kell különösebb állóképesség a várba jutáshoz.

Soha nem vették be a törökök a Csobáncot Galéria: Várak és kastélyok a BalatonnálFotó: bocifiu / Indafotó

Csobánc várát a 14. század elejétől évszázadokon át a Rátót nemzetségből származó Gyulaffy-család birtokolta. Fénykorában olyan végvár volt, amit soha nem tudtak bevenni a törökök. Leghíresebb várkapitánya a "magyar Achilles" jelzővel is illetett Gyulaffy László volt, aki nemcsak a törökökkel harcolt, de a szigligeti vár kapitányával, Magyar Bálinttal is háborúzott, ha pedig nem kapta meg a zsoldot, fosztogatott a környéken. Csobánc várát végül a 18. század elején, a Rákóczi-szabadságharc után robbantották fel a császári katonák. A Csobánc Váráért Alapítvány évente kétszer vármentő hétvégéket tart, ahol bárki csatlakozhat a romok állapotának megőrzésén dolgozó önkéntesek munkájához.

Szigligeti vár - ahol nem a török, hanem villámcsapás pusztított

Szigligeten szintén olyan vár van, ahová csak könnyedén fel lehet sétálni, a panoráma viszont talán a legszebb a környéken. A pannonhalmi apátság emelte az erődöt az 1260-as években, majd többször bővítették. A bevehetetlen vár pusztulását villámcsapás okozta, majd 1702-ben fel is robbantották. Ha már korábban járt itt, akkor is érdemes újra meglátogatni a romokat: 2013-ban megújult a vár, egész évben látogatható lett, új falakat, tetőt, tornyokat kapott, és összességében sokkal jobban képet ad egykori állapotáról. Kialakítottak egy kápolnát és egy kovácsműhelyt is.

Szigligeti vár: a Balaton talán legszebb panorámája Galéria: Várak és kastélyok a BalatonnálFotó: olzsi / Indafotó

Egy tipp: ha nyitva tart a vár bejáratánál található fagyizó, a várlátogatás után mindenképp tesztelje le a helyet.

Kinizsi vár: minden, csak nem romantikus

Nagyvázsony vára nem tartozik a legromantikusabb helyek közé, és nemcsak azért, mert egy cölöpökkel teli "Farkasverem" is a része. Olyan dolgok is történtek itt, amik a Trónok harca ármányait idézik. A vár alapját a Vezsenyi-család építtette a 15. században, a birtok Mátyás királyra szállt, ő pedig - innen már ismerős a történet - 1472-ben Kinizsi Pálnak ajándékozta. Felesége, Magyar Benigna még kétszer kötött házasságot a hadvezér halála után, de valószínűleg nem jött be neki igazán ez a műfaj. Harmadik férjét ugyanis ledobatta a bástyáról, és megúszta egy száműzetéssel a dolgot.

Rezi vára egy magas sziklára épült Galéria: Várak és kastélyok a BalatonnálFotó: distant gates / Indafotó

Rezi vár - nem a törökök harcoltak érte

Igazi túrázós, kirándulós program a Rezi vár meghódítása, amit kár lenne kihagyni, ha Keszthely környékén jár. A 427 méteres sziklaormon magasodó vár a 13. században épült. Történetét feudális belháborúk, tartományurak és királyok közötti harc fémjelzi. Volt a Kőszeg, a Lackfi, a Gersei Pethő család kezén, harcolt érte Anjou Károly, Luxemburgi Zsigmond és Kinizsi Pál is.

Harci értéke ugyanakkor nem volt jelentős. Lehet, hogy felgyújtották egy portya során a törökök, és az sem kizárt, hogy a magyarok rombolták le, nehogy török kézre jusson. Nem építették újjá, 1592-ben már romként szerepel egy oklevélben. 2000-ben kezdődött meg a helyreállítása, négy évszázados enyészet után.

Vaszary Villa - nyaralóból galéria

Ha elromlik az idő, vagy nem érez elég erőt magában a várak meghódításához, látogasson meseszép kastélyokat! A balatonfüredi Vaszary Villa izgalmas kiállításoknak és múzeumpedagógiai programoknak ad otthont, a kávézója a város egyik legklasszabb helye, a parkja pedig tökéletes helyszín, ha stresszmentes pillanatokra vágyik.

Az épület Vaszary Kolos bencés főapátról kapta a nevét. A villa építése 1891-ben kezdődött a Széchenyi Fürdőt és a Gozsdu-udvart is jegyző Czigler Győző műegyetemi tanár tervei alapján. Loggiák, torony és gyönyörű díszkert is tartozott a közben érseki rangra emelt Vaszary nyaralójához, és olyan luxus is járt hozzá, mint a villanyvilágítás, az önálló vízvezeték-rendszer vagy a vízöblítéses toalett. A főpap 1912-ben bekövetkezett halála után, a Tanácsköztársaság idején a villa hanyatlásnak indult, a berendezést elvitték, elárverezték. Később tiszti nyaralóként működött, majd a szovjet hadsereg tulajdonába került.

A Vaszary villa menő kiállításoknak ad otthont Galéria: Várak és kastélyok a BalatonnálFotó: Kozár Tivadar / Indafotó

A villa új élete 2010-ben kezdődött el, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irányítása alatt restaurálták. És hogy milyen kiállításokat láthat itt idén ősszel? Október 30-ig a Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák címűt, 2017. január 7-ig pedig a KOMOR RAJZOSSÁG – DERŰS FESTŐISÉG (Rippl-Rónai József útja Párizstól Kaposvárig, a Földközi-tengertől a Balatonig) című tárlatot tekintheti meg.

Festetics-kastély - arisztokrata love story-helyszín

A múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. 1883–1887 között Festetics (II.) Tasziló az északi szárny lebontása után új szárnyépületet készíttetett, majdnem megkétszerezte a kastély méretét, ugyanakkor meg is magasította az épületet, valamint központi fűtéssel és vízvezetékkel látta el. Tasziló egyébként egy filmbe illő love story egyik főszereplője: Mary-Victoria Douglas-Hamilton egykori monacói hercegné felrúgta miatta a kényszerházasságát, és Monaco helyett Keszthelyre költözött.

A kastély épülete és könyvtára érintetlenül maradt a második világháborúban. A Helikon könyvtár Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára, kb. 80 ezer kötetes gyűjteményében több régi enciklopédia és régi nyomat található. Megmenekülése annak is köszönhető, hogy a fosztogatásokat megelőzendő a könyvtári szárnyat az ott elraktározott berendezési tárgyakkal együtt elfalazták - olvasható a Wikipedián.

A Festetics-kastély parkja 42 hektáros Galéria: Várak és kastélyok a BalatonnálFotó: Wikipedia

A kastély 2016 tavaszán megújult: az igazgatási irodák új helyre költöztek az egykori főúri lakóterekből, és a felszabadult helyiségek területén rendezték be többek között a Festetics Arcképcsarnokot. A kastélyban a főúri életformáról, a vadászatról és a hintókról szóló állandó kiállítások is helyet kaptak, az 500 éves pincerendszerében található Balatoni Borok Háza pedig borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál. Koncerteket, gyertyafényes sétákat is rendeznek itt.

A kastély negyvenkét hektáros parkja több különleges fafajta otthona. A kínai páfrányfenyőket például még Festetics György idejében ültették, a legidősebb fa pedig egy négyszáz éves mocsári tölgy. Érdemes meglátogatni a kastély 2012-ben újranyílt pálmaházát is, melynek szerkezeti elemei Eiffel műhelyében készültek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek