A legjobb dolgok, amiket az őszi Balatonban csinálhat

Nem lehet már strandolni? Ez nem zárja ki azt, hogy szuper vizes programokat találjunk a Balatonon. Mit szólna egy naplementés SUP-túrához, egy vitorlázáshoz, vagy ahhoz, hogy jacuzziból csodálja az őszi tavat? Összegyűjtöttük a legjobb őszi balatoni programokat.

Az igazi Balaton-rajongók szerint a tavasz és az indián nyár a legjobb arra, hogy élvezzük a tó nyújtotta lehetőségeket. Igaz, hogy a víz még/már hideg (most még ez sincs így), de nincs tömeg, gyönyörű az idő, és bizonyos szolgáltatásoknál az árak is alacsonyabbak. Az pedig, hogy nem fog a Balatonban csobbanni, nem jelenti azt, hogy ki kell hagynia a vizes programokat a tónál. Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek vannak a vizek és a wellness szerelmeseinek.

Olcsóbban vitorlázhat

A vitorlázás az a program, ami ősszel sokkal olcsóbb, és könnyebb az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő hajókhoz jutni. Érdemes végignézni a chartercégek szolgáltatásait, összeszedni a barátokat, és időben lefoglalni a hajót.

Utószezonban olcsóbb - főleg, ha megtölti a hajót a barátaival Galéria: Őszi Balaton: vizes élményekFotó: Bike Balaton

Egy tíz fő befogadóképességű, teljesen felszerelt, 7 fekvőhelyes Bavaria 32 Cruiser hajó például a balatonfüredi E-yachtnál főszezonban 70 ezer forintba kerül egy munkanapra, október 2-ig ugyanez csak 50 ezer, és ebben az időszakban azért esélyes, hogy napsütéses, kellemes időt foghat ki. Ha az október is kellemes - márpedig az utóbbi években elég hosszúra nyúlt a vénasszonyok nyara -, ugyanez a hajó csak 40 ezer forint egy napra, hétvégén pedig 50 ezer. Mindez úgy, hogy TV, hűtő, gáztűzhely, meleg vizes zuhanyzó is van a hajón. Természetesen vannak egyéb költségek is: a kapitány díja 32 ezer forint, a takarítás 12 700, és 200 ezer forint kauciót kérnek. Ha talál 9 olyan embert, akivel szívesen hajókázik, 10 ezer forintból kijön az élmény fejenként.

Ha "sportosabb" vitorlásélményt szeretne, akkor napi 23 ezer forintért is talál 5 személyes vitorlást utószezonban az alsóörsi Sport Yacht Charternél. A takarítás díja 6000, az üzemanyagé 5000, a kapitány díja 35 ezer forint. Kb. 15 ezer forintba kerül így a nap fejenként, és életre szóló élmény is lehet.

Sokan erre az időszakra szervezik meg a Balaton körbebringázását, ami sok szempontból logikus döntés. Most már a tekerést is fel lehet dobni egy kis vitorlázással: a balatonfenyvesi BIKE Bringaközpont összefogott a szomszédban megnyílt kikötővel, és így a bringával érkezők is bérelhetnek hajót, akár néhány órára is. Főszezonban a 4 kerékpár szállítására is alkalmas hajó ára 50 ezer forint egy napra a hétköznapokon, és 60 ezer a hétvégéken. Ez a szolgáltatás október 9-ig vehető igénybe.

Ezt kár lenne kihagyni Galéria: Őszi Balaton: vizes élményekFotó: Marka / Getty Images Hungary

Mindig tartsa szem előtt, hogy végig a skipper lesz a főnök, mert a legfontosabb a hajón a biztonság. A vitorlázás egyáltalán nem olyan, mintha luxusautót bérelne az ember sofőrrel. Arról, hogy milyen öltözékben kell a fedélzetre lépni, itt írtunk korábban. Ősszel szükség van plusz egy réteg szélálló ruhára is, de a naptejet továbbra sem érdemes otthon hagyni.

SUP-túrázhat a naplementében

Ha már többször próbálta a stand up paddle-t, akkor valószínűleg függő lett, ha pedig még nem, akkor itt az ideje! Jó hír, hogy még ősszel is hódolhat ennek a viszonylag új sportnak a Balatonnál is. A tihanyi SUP Center ugyanis még október közepéig (az időjárás függvényében) nyitva tart, és nemcsak oktatással és kölcsönzéssel foglalkoznak (3200 Ft/óra), hanem programokat is szerveznek. Hétvégén vannak naplementés SUP-túrák és SUP-jóga órák is. Ősszel nincs órarend, mindig az időjárásnak megfelelően hirdetik meg a programokat a Facebook-oldalukon.

És hogy miért fog nagyon jót tenni Önnek, ha leugrik ide egy napra? Ez a sportág - mert igenis az - "hozzájárul az egyensúlyérzék, az állóképesség, a teherbírás fejlesztéséhez, továbbá erősíti a mély izomzatot. Mivel ötvözi a kardió-, az egyensúly- és az erősítő elemeket, folyamatosan fitten tart", ahogy a SUP center oldalán olvasható. Arról nem is beszélve, hogy a természet közelsége és a testmozgás segít a stressz levezetésében, a kikapcsolódásban, a testi-lelki harmónia megteremtésében is. Lehet csoportosan végezni, és ha igazán fel akar töltődni, mehet egyedül is.

A SUP nemcsak edzés, relaxáció is Galéria: Őszi Balaton: vizes élményekFotó: SUP Center

A felszerelések óránként, vagy akár egy egész napra bérelhetők a helyszínen, neoprén ruhát óránként 1000 forintért lehet kölcsönözni. Különböző méretű deszkák és evezők között lehet választani a testi adottságoknak és egyéb igényeknek megfelelően. Fontos, hogy a SUP Center helyszíne, a Hotel Club Tihany Üdülőközpont területén van, a bejutáshoz előzetes bejelentkezés szükséges ezen az emailcímen, vagy a honlapon található telefonszámon.

Megtanulhat wakeboardozni

Ha egy kicsit extrém, ugyanakkor biztonságos balatoni programot szeretne, nyugodtan keresse fel valamelyik wakeboard-pályát még a napokban, bizonyos pályákon szeptember végéig megteheti. Ilyenkor sokkal kevesebben vannak, és nyugodtabban sajátíthatja el az alapokat, ha még kezdő. Ma már egyébként egyre kevesebben választják a hagyományos páros lécet, a wakeboard sokkal népszerűbb.

Az ország legrégebbi wakeboard pályája Balatonfüreden biztosan nyitva tart még szeptember 18-ig, de ha marad a szép idő, tovább is. Az 1 km-es, négyszög alakú pályát a kempingen keresztül lehet megközelíteni, és ha kifizeti a pályára szóló belépőt, a kemping többi szolgáltatását is igénybe veheti, a sportpályáktól kezdve a csúszdákig és a medencékig. Mivel az északi az uralkodó szélirány, itt gyakran élvezhetjük a tükörsima vizet, ami főleg a tanulófázisban jelent nagy előnyt.

Sosem késő elkezdeni egy új hobbit Galéria: Őszi Balaton: vizes élményekFotó: Füred Wakeboard Centrum

A siófoki Bamboo Sziget egy 460 négyzetméteres stégre épült a nyílt vízen, a parttól mintegy 80 méteres távolságra, itt egy 1 km hosszú, ötszög alakú pályán lehet gyakorolni. Vonyarcvashegyen az ötszögletű 830 m-es pályához (nyitva szeptember 15-ig) egy 200 négyzetméteres napozóstég is tartozik, ezenkívül Balatonfűzfőn talál még 2 oszlopos pályát. Ha az idén lecsúszna az élményről, érdemes tavaszra betervezni, az előszezon is jó választás a tanuláshoz.

Jacuzziból nézheti a tájat

Ha már csak a partról lehet nézni a Balatont, és hűvösek az esték, gyönyörködjön a Balaton látványában egy jacuzziból, vagy töltődjön fel valamelyik közeli fürdőben! A nyáron telt házas szálláshelyek közül több olyan is van, amelyik wellnessrészlegét külsős vendégek is használhatják. Így akkor is szaunázhat egy jót, ha egyébként nem wellnesshotelben száll meg.

Nem hiányzik majd a strand, ha ilyen helyeken lazulhat Galéria: Őszi Balaton: vizes élményekFotó: Zenit Hotel Balaton****

A vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton teraszán található jacuzziból a legjobb a kilátás az őszi Balatonra, de ha nem esik útba, a balatonalmádi Ramada Aurora Hotel&Resort wellnessrészlegében is fel lehet melegedni külsős belépővel, a déli parton pedig a Galerius fürdőt érdemes kipróbálni Siófokon. Aki pedig gyógyvízre vágyik, átruccanhat Hévízre vagy Kehidakustányba is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek