Szúnyoginvázió biztosan nem lesz hétvégén a Balatonnál

Újabb légi kémiai irtás lesz augusztus 17-én a Balatonnál. A sok eső miatt az idén sokkal többször kellett gyéríteni, de a szúnyogok természetesen nem ronthatják el az ünnepet.

 Idén a csapadékos időjárás miatt a korábbi éveknél több szúnyoggyérítésre volt szükség a Balatonon, ahol a hétvégi ünnepre készülve szerdán újabb légi kémiai irtás lesz - számolt be Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-nek kedden.

A balatoni szúnyogirtást koordináló BSZ elnöke kifejtette, a tavasz, majd a nyár is sok esőt hozott, ami kedvez a csípősszúnyogok szaporodásának. Emiatt a BSZ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) koordinálásával az előző éveknél jelentősen több gyérítés történt a Balaton térségében.

Fotó: hmika/Indafotó


Nyáron a katasztrófavédelem több mind másfélszer annyi biológiai, illetve kémiai beavatkozást rendelt el mint tavaly. Ennek is köszönhető, hogy kezelhetővé vált a helyzet, és nem tudott jelentősen elszaporodni a csípősszúnyog-állomány a Balatonmnál - mondta Balassa Balázs.

Hozzátette, az előzetes megállapodásnak megfelelően a nyár várhatóan utolsó védekezését már nem a katasztrófavédelem, hanem a BSZ végezteti. Mivel az elmúlt napok esőzései miatt további csípőszúnyog-ártalom kialakulása lenne várható, az augusztus 20-i ünnepségekre készülve augusztus 17-én újabb légi kémiai szúnyoggyérítés kezdődik az üdülőrégióban, amit az ünnepek idejére felfüggesztenek.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a nyár nagy részén tapasztalt jelentős szúnyogártalom miatt számos településről érkezett olyan megkeresés a OKF-hoz, amelyben a gyérítési programba való bekerülést, illetve a korábban kezelt területeken a gyérítés megismétlését kérték. A kérelmek többségét megalapozottnak ítélte a főigazgatóság, így azok több mint 80 százalékának eleget tettek a kivitelezők. Az OKF által koordinált országos szúnyoggyérítési program a főszezon végével, augusztus 20-án befejeződik. Az önkormányzatok ezt követően is végezhetnek önállóan szúnyoggyérítést.

A héten Somogyban 21 településen zajlik még - 1000 hektáron légi-, 3180 hektáron pedig földi kémiai - gyérítés a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek