Öt szuper lovarda a Balatonnál

Mit szólna egy lovastúrához a Balaton-felvidék vagy a Zalavölgy legszebb tájain, amit egy lazító wellness vagy egy borkóstoló követ az egyik helyi pincészetben? Olyan helyeket ajánlunk, ahol magas színvonalú az oktatás, és rengeteg más lehetőség is van a szabadidő tartalmas eltöltésére.

Akár tapasztalt lovas, akár kezdő, érdemes felfedeznie az ország legszebb tájait nyeregből is - egyszer mindenképp ki kell próbálnia, milyenek lóhátról a Balaton-felvidék vagy a Somogyi-dombság legszebb tájai.

A Balaton környéki lovas panziók nemcsak azokat várják, akik a nyaralást kötik össze a kedvenc hobbijukkal, hanem azokat is, akiket a természet közelsége és a sportolás vonz ide. A hideg időszakra is fel vannak készülve, a legtöbb szálláshelyen jacuzzi és szauna is van. Sok panzió kisebb éttermet is üzemeltet, így a lovasoknak nem kell fáradtan vendéglátóhelyet keresni. A szállóvendégeknek a lovas szolgáltatások árából is adnak kedvezményt (a cikkben a teljes árat tüntettük fel). Az alábbi helyeken azok sem fognak unatkozni a családból vagy a társaságból, akik túl kicsik még a lovagláshoz, vagy más az érdeklődési körük.

Az sem unatkozik, aki nem ül lóra Galéria: Balaton környéki lovardákFotó: Lovaglás határok nélkül

A nyugalom szigete - Equital lovasudvar

Nemesvita a Balaton-felvidék egyik ékköve. Nyugodt és csendes, pedig nagyon jól megközelíthető (Balatonederics mellett található), nyoma sincs a Káli-medencén eluralkodó "mini Budapest" hangulatnak. Azért nagyon jó úti cél, mert a Balaton egy köpésre van, aki pörögni akar, gyorsan beérhet Keszthelyre, és az sem fog csalódni, aki túrázni szeretne, vagy éppen bort kóstolni.

Az Equital Lovasudvar 2007-ben nyílt meg, 20 hektáros területen. Világlátott tulajdonosai vendégként jártak először a környéken, ami véleményük szerint adottságait tekintve felveheti a versenyt Európa olyan híres tájaival, mint Toszkána vagy Baszkföld. Bár a profik sem unatkoznak itt, akkor sem kell magát rosszul éreznie, ha a nulláról kezdi a lovaglást a futószáras oktatással.

Haladóknak van osztályban lovaglás, tapasztalt lovasok pedig akár egész napos tereplovaglásra indulhatnak. Százfős lelátó és fedett, rossz időben is használható lovarda tartozik az infrastruktúrához, lazulni pedig a panzió medencéjében, a jacuzziban és a szaunában is lehet a lovaglás után. Kezdő lovas hétvégi csomagokat és balatoni nyaralós, lovaglással összekötött csomagokat is ajánlanak, félpanzióval.

Az Equital Lovasudvar Nemesvitán Galéria: Balaton környéki lovardákFotó: equital lovasudvar

Futószáras oktatás: 4000 Ft/30 perc

Tereplovaglás: 4000 Ft/óra

A balhés várkapitány nyomában - Gyula vezér Lovasbirodalma

A Tapolca-medence szívében, Gyulakesziben működő lovardát a középkor és a Csobánc török elleni harcainak sajátos hangulata hatja át. Nem véletlenül: itt rendezték meg éveken át a Gyulaffy-napokat, amely a Csobánc várának híres-hírhedt kapitánya, Gyulaffy László emlékét és a török kort idézte. Fesztivált már sajnos nem, de török időket idéző rendezvényeket, lovastáborokat és csapatépítőket még rendeznek.

A lovardához két kültéri pálya és több körkarám is tartozik, a legnagyobb átmérője 120 méter, így biztos alapokat szerezhet a vezetett tereplovagláshoz, ami ezen a környéken tényleg olyan, mint egy időutazás. A néhány órás programtól az egész hetes túrákig bármit megszerveznek.

A Csobánc várának történetét is megismerheti, ha Gyula vezérnél lovagol Galéria: Balaton környéki lovardákFotó: kkataaa / Indafotó

A lovas birodalom gasztró és borvonalon is erős, sajt- és kemencés ételkészítő, valamint "borness" csomagokat is kínálnak, ami érthető is, egy ilyen adottságú helyen kár lenne kihagyni a borkultúrával való alaposabb ismerkedést. És hogy mi mindent lehet csinálni a lovagláson kívül? Csak néhány a rengeteg programlehetőség közül: felfedezheti a Tapolcai-tavasbarlangot, megmászhatja a Csobáncot, megkóstolhatja a Villa Tolnay borait a "hegy" oldalában, vagy vadászhat kincsekre a Csigó Malomban.

Futószáras oktatás: 2400 Ft/ 30 perc

Tereplovaglás: 2900 Ft/óra

Pusztai romantika - Rádpuszta Gasztro-Élménybirtok

Ahogy a Balatonlelle közelében található birtok nevéből is látszik, itt a lovaglás csak egy a számos program közül, így azok is feltalálják majd magukat, akik inkább csak nézni szeretik, ahogy mások lovagolnak. Profi lovasbemutatók, lovaskocsis programok is vannak itt, a középpontban pedig a hagyományos gasztronómia, borkóstolás, cigányzene és a mulatozás van.

Kerülje a helyet, ha magányra vágyik, ha a hús látványát sem bíró vegetáriánus, vagy aki nem jön lázba egy látványdisznóvágástól. Imádni fogja viszont, ha szereti az ilyen típusú kikapcsolódást, és szívesen rendel olyan ételeket, mint a "libamájtorony", a fokhagymás tarja, a halászlé vagy a házi lecsó. Természetesen a kezdők és a haladók is tudnak hódolni a lovaglásnak, a kicsik pedig pónik hátán ismerkedhetnek a sporttal.

Karámlovaglás: 6000 Ft/óra

Tereplovaglás: 6000 Ft/óra

Az időjárás nem akadály Galéria: Balaton környéki lovardákFotó: equital lovasudvar

Ahol a kicsik sem unatkoznak - Bella Lovasudvar

A siófoki lovardát azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének túl messzire utazni, mégis nyugodtan akarnak lovagolni tanulni, emellett az aktív pihenést egy kis strandolással ötvöznék. Vagy csak egyszerűen szeretnének olyan helyet választani, ahol közel van a Balaton.

A Bella Lovasudvarra is igaz, hogy a lovaglás csak az egyik program a sok közül. Míg a kezdők futószáron gyakorolnak, a tapasztalt lovasok gyönyörű szőlőhegyeken, vagy a Sió partján indulhatnak tereplovaglásra.

A lovasudvarban kisállat simogató is van: tevék, lámák, alpakkák, pónilovak, zebuk köthetik le a nem lovagló családtagok és a kicsik figyelmét, aki pedig inkább csak messziről barátkozna az állatokkal, lovaskocsin járhatja be a környéket. És talán ez az egyetlen olyan lovarda, ahol tevegelni is lehet.

Futószáras oktatás: 4000 Ft/40 perc

Tereplovaglás: 4500 Ft/óra

Wellness-szel összegyúrva - Szentmihálypusztai Lovastanya

Ha a lovaglást összekötné a gyógyvizes kúrával, a zalaszentlászlói lovarda lesz az ideális helyszín. Szezon itt sincs, egész évben négy képzett oktató várja a kezdő, haladó és újrakezdő lovasokat, a fedeles lovardának köszönhetően pedig rossz időben is mehet a tanulás. Ha pedig az idő engedi, és a felkészültség is rendben van, a Zalavölgy lovas bebarangolása kihagyhatatlan program, egész napos túrákat is szerveznek.

Kölcsönözhető bringákkal is fel lehet fedezni a környéket, és egy horgásztó is van a közelben. A birtokon mangalicát és szarvasmarhát is nevelnek - a helyi alapanyag fogalmát teljes mértékben kimerítik a Lovastanya éttermében.

Hévíz, Zalaszentgrót és Kehidakustány is közel van, így akár mindhárom fürdőt kipiálhatja az edzések után. De ha inkább maradna helyben, a szálláshelyen is lehet szaunázni, és masszázst is kérhet. Nem kizárt, hogy szüksége lesz rá, főleg, ha még csak most ismerkedik a a lovassporttal.

Már a látvány megéri Galéria: Balaton környéki lovardákFotó: Lovaglás határok nélkül

Futószáras oktatás: 4250 Ft/30 perc

Tereplovaglás: 4000 Ft/óra

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek