A legjobb balatoni strandkaják, amik lenyomják a hekket

Egyre több olyan, a hazai "beach food" fellegvárának számító hely van a Balatonnál, ahol izgalmas, minőségi, és gyakran helyi alapanyagokból készülnek a strandételek. Így került a harcsa a hot dogba, a szürke- és Angus marha a buciba, a mangalica a tányérra.

Nincs is annál jobb, mint egy jó fokhagymás lángost, vagy egy paprikás lisztben kisütött keszeget betolni a strandon - ezek az élmények ma már szinte elválaszthatatlanok egy nyaralástól. De ha sült krumplit is kérünk, vagy hamburgert ennénk, sajnos az esetek nagy részében mirelit áru kerül az olajba, és a végeredmény elég messze lesz a gasztronómiai élménytől. Ezen akartak változtatni a balatoni vendéglátósok azzal, hogy a minőség irányába tolják el a kínálatot.

Az infralámpás hekktől a Vízikutyáig

A beach food, vagyis "igényes, helyi alapanyagokból készülő balatoni strandétel" kategóriát a Balatoni Kör vezette be. "Az infralámpás hekk ideje lejárt - ez annak a szimbóluma, hogy nyugatra kerül ennek a tengeri halnak a legjava, mi meg a maradékot esszük, ha hekket rendelünk" - írták közleményükben. A frissen, helyi alapanyagokból készített ételek ezért nemcsak finomabbak, igényesebbek és egészségesebbek, de gazdasági szempontból is jobb választás a régiónak és az országnak."

Burgerforradalom (Paletta) Galéria: Beach food a BalatonnálFotó: Paletta Bistrobar és Vinoteca

A beach food tehát a Balaton gasztroforradalma, a "nagyvárosi street food divat kihívására adott válasz", amely 2015-ben olyan fogásokat hívott életre, mint a Terasz Burgert, a Balcsi Bagel, a Harcsa&Krumpli vagy a Vízikutya. "Ezek az ételek nemcsak nevükben különböznek a globális street food mintáktól, hanem elkészítési módjukban és fő alapanyagaikban is sikerült sajátosan balatonivá tenni mindegyiket", írta a Balatoni Kör.

A balatoni strandbisztró kultúra megújulása érdekében az idén már második alkalommal hirdetnek versenyt a vendéglátósoknak, amire "egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készült, egyszerű, de kreatív, nyárias, viszonylag gyorsan és büfékben elkészíthető ételekkel" nevezhetnek a balatoni éttermesek és vendéglátósok, "elvitelre alkalmas tálalással, gyakorlatilag kézbe adhatóan".

A legelőről és a kertből a tányérra

A termelői piacok mellett a kecskefarmok, látogatható birtokok is egyre népszerűbbek a Balatonnál, a vendéglátóhelyek egy része pedig büszke arra, hogy kapirgálós tyúkokból, boldog, szabadon tartott mangalicákból és szürke-, illetve Angus marhákból készülnek a fogásaik. Korábbi cikkünkben olyan helyeket ajánlottunk, ahol találkozhat a termelőkkel, és meg is nézheti, hogyan készül a kedvenc kecskesajtja.

A beach food tehát lassan, de biztosan nyer teret a strandbüfék gyakran mirelitből kiolvasztott, vagy fáradt olajtól csöpögő kínálata mellett. Tény, hogy ezek az ételek nem olcsók, de a helyi termelőktől beszerzett alapanyagok sem azok. Viszont ha egy mélyhűtött, vegetás pörkölt és egy frissen sütött szürkemarha-burger között kell választani, nem kérdés, hogy melyik legyen a befutó.

Az elméleti alapok után nézzük - a teljesség igénye nélkül -, hol vannak a balatoni street food lelőhelyek, és miért állnak sorban az idén azok, akiknek ez bejön!

Neked Főztem, Zánka és Alsóörs

Az első büfé a zánkai strand mellett nyílt meg 2015-ben, és azonnal a figyelem középpontjába került a frissen készülő, főleg helyi alapanyagokból készülő fogásaival. Burgerek, grillezett sajtok és csirkemellek, tarják, hideg levesek, házi kolbászok és isteni szószok, saláták alkotják a kínálat gerincét, de nincs két olyan nap, amikor ugyanaz szerepel a menüben. Az ételek kiadósak, egy főétkezést simán le lehet tudni velük.

A Neked Főztem szürkemarha-burgere Alsóörsön Galéria: Beach food a BalatonnálFotó: Neked Főztem

A siker bizonyítéka, hogy az idén Alsóörsön megnyílt a második Neked Főztem büfé, Zánka másik végén, a Gyógynövényvölgy szomszédságában pedig a Neked Főztem Gasztrokocsma, ahol komolyabb, inkább éttermi fogások készülnek, és reggelit is adnak. A Káli-medencében és a környéken nyaralóknak kötelező.

Kalóz Strandbisztró, Fövenyes és Badacsonytomaj

Fövenyes nem a világ közepe, – bár szuper a szabadstrandja a tihanyi panorámával –, a gasztroturistáknak viszont már zarándokhely. A kalóz ugyanis a beach food kultúra egyik fellegvára lett az idők folyamán, és olyan ételekkel érte ezt el, mint a Bitang Burger, a harcsanyárs vagy a balatoni fish and chips, azaz a Harcsa&Krumpli, ami 2015-ben meg is nyerte a Balatoni Kör strandétel-versenyét.

Harcsa&Krumpli a Kalózban Galéria: Beach food a BalatonnálFotó: Kalóz strandbisztró Facebook

Idén pedig olyan ételek készülnek a konyhájukon, mint a káposztás vetrece, tonhalsteak, fogas roston lecsókrémmel, füstölt csülök tormás bundában. Természetesen lehet, hogy egészen más lesz a kínálat, amikor ön arra jár. Megnyílt a badacsonytomaji kirendeltség is, itt a csiliburger a sztár, de szépen fogynak a töltött lepények is.

Paletta, Keszthely és Balatonboglár

A keszthelyi Phoenix kikötő és a boglári kikötő egy ideje kulináris úti cél is. A Paletta ráadásul gasztrotörténeti jelentőséggel is bír: innen indult az ikonikus beach food, az elsőre talán kissé szürreálisnak tűnő Vízikutya karrierje. Bezerics Dániel, a helyek tulajdonosa nagyon fontosnak tartja, hogy együttműködjön a helyi termelőkkel, ezért kis falvakból, farmokból szerzi be az alapanyagokat, erről korábban már írtunk.

A Paletta menüje Galéria: Beach food a BalatonnálFotó: Paletta Bistrobar és Vinoteca

És hogy minek örülhetnek a Keszthely és Balatonboglár környékén nyaralók? Az Angus marhából készülő Paletta burgernek, a már említett Vízikutyának, ami egy harcsa hotdog, a különleges eljárással, Heston Blumenthal receptje alapján készült chips-nek, többek között. Az ételek a badacsonyi Kishableányban is megtalálhatók.

Bor és Szóda, Balatonalmádi

Nem a parton van, de abszolút beleillik a beach food kategóriába a Tulipán udvar hajnalig tartó bulijairól ismert helye. "Börgernek" hívják itt a coleslaw-val, karamellizált baconnel és különféle pogácsákkal (lazacsztékkel, marhahús, stb.) megpakolt zsemléket. Azokra is gondoltak, akik nincsenek jóban a gluténtartalmú élelmiszerekkel: szezámmagos buci helyett karalábélevélben tálalva is lehet kérni a húsokat. A "Rosejbni" saját készítésű krumplit jelent, és vegán ételeket is készítenek, napközben ebédmenüben is.

Frankie's Food Truck, Köveskál

A Római Partról Köveskálra költözött ételkocsi kakukktojás abból a szempontból, hogy nem a Balatonon született, és ide köthető ételeket kínál. Viszont street food a javából, és nagyon jó, hogy alternatívát kínál az egyre több nyaralót vonzó kis faluban. Nem kell sorban állni, csak élvezni az ízeket, és bort kóstolni a food truck-nak helyet adó Káli Kövek borászatban. Ami külön is megér egy túrát, ahogy azt korábban megírtuk az izgalmas borászatokat bemutató cikkben.

Újabb cikkünk ebben a témában:

A kecskesajtos Big Mekk lett az év strandkajája
A Balatoni Kör által alapított Év strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big MEKK nyerte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek