Illatos karácsonyi finomságok Ausztriából – így készítsd el!

Akárcsak nálunk, Ausztriában is elmélyülten és szeretettel várják a karácsonyt. Vásárok, sütemények, adventi koszorúk és más karácsonyi hagyományok kísérik az év legszebb időszakának varázsát. Már előkerültek a tradicionális karácsonyi finomságok receptei is, amelyeket most meg is osztunk veletek, hogy a vaníliás kifli vagy a forró puncs illata átjárhassa az otthonotokat.

Vaníliás kifli

A legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi sütemények közé tartozik Ausztriában. Ha mi magunk készítjük, a konyhát megtöltő illatok garantáltan segítenek ráhangolódni a karácsonyra. Az elkészítési ideje nagyjából 1 óra, és a megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 2 tepsi sütemény jön ki.

Forrás: Bernadette Wurzinger/Pixabay

Hozzávalók: 

160 g vaj
50 g porcukor
70 g darált dió
200 g liszt
3 ek. vaníliás cukor

Elkészítése

Az átszitált lisztet és porcukrot keverjük össze a vajjal, majd gyúrjuk sima tésztává és adjuk hozzá a diót. Formázzunk egy hengert és hűvös helyen hagyjuk pihenni kb. 30 percig. Ezt követően formázzunk golyókat, majd kis hengereket a tésztából, végezetül pedig a hengerek végét elvékonyítva alkossunk kis kifliket. Helyezzük a sütőlapra, majd előmelegített sütőben (200 °C) süssük 10 percig. A kifliket még melegen vegyük le a sütőlapról és forgassuk meg a vaníliás porcukorban.

Kókuszcsók

Az egyik legosztrákabb karácsonyi édesség ez a 20 perc alatt elkészülő finom és puha csókocska. Bár megvehetjük a voltban is, de elkészíteni sokkal élvezetesebb.

Forrás: austria.info

Hozzávalók:

3 tojásfehérje
200 g porcukor
200 g kókuszreszelék
1 tk. citromlé

Elkészítése

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe a krémbe keverjük bele a kókuszreszeléket és a citromlevet. Egy teáskanál segítségével kanalazzunk kisebb halmokat egy sütőpapírral lefedett tepsire, majd 180 fokon 15 perc alatt süssük aranysárgára.

TIPP: Vízgőz fölött egy kis tálban olvasszunk meg 100 gramm ét- vagy tejcsokoládét. A kihűlt kókuszcsókok alját mártsuk bele az olvadt csokiba, hogy egy kis csokitalp képződjön rajtuk. Óvatosan rázzuk le a maradék csokit a csókokról és fejjel lefelé tegyük őket egy sütirácsra, hogy a csoki megdermedhessen.

Linzerkarika

Ausztria egyik legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi süteménye. A megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 25 darab készítehtő el. 

Forrás: Hans Braxmeier / Pixabay

Hozzávalók:

110 g porcukor
220 g vaj
300 g liszt
1 tojás
1 ek. vaníliás cukor
citromhéj
sárgabarack- vagy ribizlilekvár
porcukor a karikák megszórásához

Elkésztése

A hideg vajat vágjuk kockákra, majd gyorsan adjuk hozzá a lisztet és morzsoljuk össze vele. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd dolgozzuk az egészet sima tésztává. Legalább fél órán át pihentessük hűtőben. Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra és szaggassuk ki a linzerformákat, majd a karikák felének a közepébe vágjunk egy kisebb lyukat. A linzerformákat helyezzük egy tepsibe, majd az előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt süssük aranysárgára. Miután a karikák kihűltek, az alsó részeket kenjük meg lekvárral és helyezzük rá a lyukas, felső karikákat. Végezetül pedig szórjuk meg porcukorral a kész linzerkarikákat.

Puncsoljunk!

 A forró puncs minden kétséget kizáróan az egyik legkedveltebb téli ital Ausztriában.

Forrás: Bernadette Wurzinger/Pixabay

Hozzávalók:

1/4 liter rum
1/2 liter narancslé
1/2 liter fekete tea
1 liter vörösbor
150 g kandiscukor
5-10 db szegfűszeg
2 fahéjrúd

Ekészítése

A fekete teát 1 percig áztatjuk. A fűszereket egy tölthető teazsákba tesszük. A vörösbort egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a narancslevet, a kandiscukrot és a fűszereket. Összekeverjük és 2 órán keresztül lassú tűzön főzzük. Utána hozzáadjuk a rumot és a fekete teát is. Forrón, narancskarikával díszítve tálaljuk.

Forrás: austria.info 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek