Karácsonyi Darth Vader, vigyorgó rénszarvas és már meg is érkezett a rondapulcsik napja

A rondapulcsiknak vagy csúnyapulcsiknak ma már kultusza van, így még a leírásuk is ellene mehet a helyesírás szabályainak. Nem csoda hát, hogy Amerikában nemzeti rondapulcsi nap is létezik, amit minden év decemberének 3. péntekén tartanak. Ez a nap december 17-re esik idén. Úgyhogy akinek van otton rondapulcsija, az még öltse magára és örvendeztesse meg vele a barátait, nálunk is lapul pár szarvasos darab a szekrényben.

A csúnyapulcsik divatja egyáltalán nem olyan újkeleltű, mint azt gondolnánk, de közben divat is, meg nem is. A lényege, hogy szembe megy az esztétikával és az elvárásokkal, illetve megengedi, hogy a viselője újra gyerek legyen, aki nevetni tud saját magán is. Persze csak akkor, ha nem rákényszerítették a csúnyapulcsit, mint például a Bridget Jones naplója című film első részében Mr. Darcy-ra, aki nem igazán boldog a ráhúzott csodás, szarvasos rondapulcsijában. Egyébként ez a pár jelenet indította el újra a már majdnem feledésbe merült csúnyapulcsi kultuszt. 

A Bridget Jones naplójának híres karácsonyi rondapulcsijaiForrás: Pinterest.com / blog.woolandthegang.com

Ma már rengeteg minta közül választhatunk: az újabb műremekeken megjelenik a karácsonyi Darth Vader, vagy hópihék között táncoló rohamosztagosok, de még a Lidl is kiadott nemrég egy sajátlogós rondapulcsit. Persze az alapmotívumok sem tűntek el a rénszarvas, a Grincs, a csengettyűk, a hóemberek, az égősorok. A manóruha, ami a nyakunknál véget ér, ma is "divatos". 

A szín- és mintakavalkádban pedig biztos mindenki talál magának megfelelőt, már csak azért is, mert ma már vintage darabok is fellelhetők az interneten, vagy az olyan bohókás boltokban, mint például a Szputnyik Shop Budapesten, ahol régi pulcsik között is válogathatunk.

Természetesen ma már itthon is kaphatók rondapulcsik; újak és vintage darabok egyarántForrás: Travelo.hu

A csúnyapulcsik divatja ugyanis az 50-es évekig nyúlik vissza. Már ekkor kedveltek voltak a karácsonyi mintás ruhadarabok Amerikában az ünnepek ideje alatt. Persze kezdetben visszafogottabbak voltak a minták és „Jingle Bell Sweater" néven futottak a darabok. De aztán egy időre megszűnt irántuk a kereslet és egészen a 80-as évekig kellett várni arra, hogy valaki újra felfedezze őket.

Egy régi sitcom hozta meg neki a hírnevet

Ez a valaki pedig Bill Cosby volt, a népszerű The Cosby Show főszereplője, aki minden karácsonyi részben újabb és újabb rondapulcsikban jelent meg a közönség előtt játszódó sitcom-ban. Utána, a megállíthatatlan sikert a már említett filmes megjelenés, a Bridget Jones naplójának komor Mark Darcy-ja hozta el.

Készen is lehet kapni ilyen szép csúnyapulcsikat, de otthon is felvarrhatjuk a fityegőket egy régi darabraForrás: Shutterstock.com / Zoltan Tarlacz

Ettől kezdve sorra érkeztek az újabb csúnyapulcsi-öteltek. 2002-ben megrendezték például a világ első csúnyapulcsi-buliját Kanadában, Vancouver városában, amivel a szervezők pénzt gyűjtöttek egy jó ügy érdekében. Az összejövetel annyira jól sikerült, hogy azóta is rendeznek Rondapulcsi Futást a városban, Amerika szerte peddig bulikat a rászorulók javára.

A 2014-es felvétel a vancouveri éves Csúnyapulcsik Futáson készültForrás: Shutterstock.com / Sergei Bachlakov

A divat persze gyorsan terjedni kezdett a sztárok körében is, akik egymást túl licitálva hordták a rondábbnál rondább, rémséges pulcsikat, és ma is megannyi DIY lehetőség kering a neten, amivel magunknak is "varrhatunk" rondapulcsit. Nem csoda hát, hogy a végén egy világnap is kialakult a csúnyapulcsik köré, ami minden év decemberének harmadik péntekjére esik. Idén ez a nap december 17. Úgyhogy akinek van otton rondapulcsija, az még öltse magára és örvendeztessem meg vele a barátait, mi is így teszünk, hiszen lapul pár szarvasos darab a szekrényben.

Forrás: szputnyikshop.hu/blognationaltoday.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek