Embernagyságú, népviseletbe öltöztetett figurákkal nyílt betlehem a hevesi főtéren

Idén is felállították Heves főterén azt az adventi installációt, amelynek terve két évvel ezelőtt megnyerte a Magyarország Legszebb Betleheme címet. Az építmény hat méter széles és három méter magas, benne embermagasságú figurákkal, jászollal és bárányokkal. A hevesi Helytörténeti Gyűjtemény előtt álló installáció egy népi lakóházat jelenít meg, amelynek két helyiségében található életnagyságú kompozíció a bibliai születéstörténetet állítja párhuzamba a 20. századi szentcsaládjárás szokásával.

Bibliai születéstörténet vs. a XX. századi ünnepi családjárásForrás: NOTITIA Honismereti, Hagyományőrző és Turisztikai Alapítvány

A bibliai istálló és a szobai jelenet pedig azáltal válik hevesivé, hogy a viselet és a tárgykészlet minden egyes darabjában Dél-Heves hagyományai tükröződnek – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Például a három király pásztorként tiszanánai, jász és matyó szűcsmintákkal készült subában jelenik meg, Mária ruhája kerekrózsás motívumokkal készült, a kis Jézus pedig slingelt, vagyis a szélén hímzett pólyában fekszik. A szálláskeresők öltözetein a térség legjellegzetesebb ruhadarabjai jelennek meg: az élénk színekben pompázó legénykötény, a kömlői főkötő és a kisnemesi pitykés mente. 

Az információs táblák segítenek eligazodni az öltözékek között, hogy melyik a tiszanánai szűcsminta, a kömlői viselet vagy a dél-hevesi legénykötényForrás: NOTITIA Honismereti, Hagyományőrző és Turisztikai Alapítvány

A rekonstrukciókat hiteles néprajzi források alapján Heves és környéke kézműves mesterei, viseletkészítők, asztalosok, hímzők, varrók alkották meg alkották meg a Notitia Alapítvány koordinálásával. Az installáció közelében információs táblákat helyeztek, amelyek minden egyes ruhadarab és összességében a látottak azonosításában segítik az arra járó érdeklődőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek