Óriáskerék, szalmalabirintus és pónilovak várják a gyerekeket a szegedi karácsonyi vásárban

Pónilovaglás, bújócskázás egy szalmalabirintusban, óriáskerekezés és angyalszárnnyal fotózkodás - ez csak néhány azok közül programok közül, amikkel várják a gyerekeket - meg persze a felnőtteket is - a szegedi karácsonyi vásárban. Mi is szétnéztünk a fényáztatta városban.

Miután tavaly a koronavírus miatt nem tudták megrendezeni Szegeden a szokásos adventi programokat, idén a város négy helyszínen is felbukkantak a vásári standok. A Séchenyi tértől kezdve a Klauzál téren keresztül a Dugonics térig várnak különféle karácsonyi attrakciók, de a legnagyobb mulatság kétségkívül a Dóm téren kapott helyet - de erről majd később.

Az ikonikus Dóm téren találjuk a legtöbb karácsonyi attrakciótForrás: Szabó Beáta/Travelo

Ha nem ismerjük Szegedet, mindenképp a Széchenyi téren érdemes kezdeni a programot. Itt, a szép ünnepi díszbe öltözött városháza közelében állítottak fel egy óriáskereket, aminek a tetejéről messzire elláthatunk.

Egy karácsonyi füzérdíszekből készült kapu előtt néhány vásári bódét is találunk itt, árulnak például gesztenyét. Nem is rossz ötlet magunkhoz venni egy kis sült gesztenyét az óriáskerekezés után, mert innen egy kis sétára van a következő állomás.

Az óriáskerék tetejéről messzire el lehet látniForrás: Travelo

Először egy platánsorok közötti széles úton haladunk, ahol szív alakú karácsonyi díszekkel öltöztették fel a fákat. Majd a város leghíresebb sétálóutcájára, a kétszintes, színes homlokzatú régi házakkal szegélyezett Kárász utcán haladunk végig. Ahány kis mellékutca, annyi féle karácsonyi égőt láthatunk a köztéri lámpákon. A Klauzál téren a város hatalmas karácsonyfája és néhány forralt boros bódé jelzi az ünnep közeledtét, és ahogy haladunk tovább a Dóm tér irányába, egyre több az attrakció.

A szökőkútban felállított rénszarvas előtt sokan szeretnek fotózkodniForrás: Travelo

A Dugonics tér ikonikus szökőkútjában már egy hatalmas, világító rénszarvas áll, ami sokakat csábít arra, hogy egymásba karolva fotózkodjanak előtte. Ezen a téren áll a Mikulás rénszarvasszánja is, és egy újabb feldíszített fa, de ez még mind semmi ahhoz képest, ami az innen néhány lépésre lévő Dóm téren várja a gyerekeket.

A Dóm téren a legnagyobb a buli

Az árkádsorokkal körbevett Dóm tér a város egyik legizgalmasabb helye: itt, a Fogadalmi templom előtt állítják fel minden nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadát, és itt szólal meg naponta kétszer a zenélő óra, egy órásmester 1936-ból származó különleges alkotása. Az észak-európai országok téglahomlokzatait idéző, árkádos épületekkel körülvett teret most a karácsonyi vásár standjai szegélyezik, a nyári szabadtéri játékok hátteréül szolgáló Fogadalmi templom két tornya között pedig a betlehemi csillag ékeskedik.

A Fogadalmi templom tornyai között a betlehemi csillag repülForrás: Travelo

És míg a felnőtteket forraltboros bódék szolgálják ki, a gyerekek annyi izgalmas játék közül választhatnak, mint egy vidámparkban. Felszállhatnak például egy póniló hátára, vagy a karácsonyi körhintán keringhetnek.

A templom tornyából jól látható a szalmalabirintus és az adventi koszorú isForrás: Szabó Beáta/Travelo

A tér közepére egy óriási labirintust építettek szalmából, ami bár vonzó lehet a felnőtteknek is, de inkább gyerekekre szabták. Olyan 6 éves korúnak kell lenni, hogy a szalmabálák fölött ne lássunk át a szomszéd ösvényre. Egy óriási, szinte kisebb háztömb méretű adventi koszorú is van a téren, négy méretes gyertyával, melyből kettő már égett, amikor ott voltunk.

A szalmalabirintus jó móka a kisgyerekeknekForrás: Travelo

Ha a gyerekek felfedezték a szalmalabirintus minden szegletét, kipróbálták a pónilovaglást, és mentek néhány kört a körhintán, még akkor sem fogytak el a lehetőségek. Található itt egy fűtött Mesés Kastély is, ahol táncházakkal, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és mesefilm vetítésekkel várják a vendégeket.

Angyalszárnyakkal fotózkodhatnak a kicsik és a nagyok isForrás: Travelo

Emmellett háromféle hátterű szelfibox is a rendelkezésünkre áll, az egyikben például anygalszárnyakkal fotózkodhatunk. A vásári bódéknál rétest, macaront, különféle gasztronómiai specialitásokat, például sült vért is fogyaszthatunk, és természetesen a fűszeres forró italok választékát is megtaláljuk.

Hatalmas a különleges desszertek választékaForrás: Szabó Beáta/Travelo
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek