Ha kimozdulnánk Budapestről: országszerte nyílnak a héten az adventi vásárok

A budapesti adventi vásár már megnyitott a múlt hétvégén, ezen a héten pedig a vidéki városok is karácsonyi hangulatot költöztetnek a tereikre. Lássuk, milyen programokat tartogatnak az ország különböző részei a következő hetekre!

Adventtől Vízkeresztig Szentendrén

A Szentendrei Kulturális Központ idén is megszervezi Advent Szentendrén programsorozatot és ünnepi díszbe öltözteti a várost november 28-tól január 10-ig. A központi helyszín a Fő tér, ahol a város hatalmas karácsonyfája mellett az adventi koszorú, betlehem és világító hógömbök is helyet kapnak. Az öt hét alatt a sétálóutcában adventi vásár, szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, kiállítások is várják a látogatókat  Nem maradhat el a már hagyománnyá vált városi gyertyagyújtás sem, amit ünnepi műsor és fényfestés kísér. A programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett, ingyenes újévi koncerttel zárul január elején.

Forrás: facebook.com/AdventSzentendre

A Dumtsa Jenő utcai adventi vásárra idén is számos helyi és környékbeli kistermelő, valamint minőségi termékeket készítő kézműves érkezik az ország minden tájáról. Természetesen nem feledkeznek meg a gasztronómiai kínálatról, és a helyi művészek pavilonjai is várják a látogatókat. Az eseményről bővebb információk a Facebookon és a szentendrei programok honlapján találhatók.

Jégtáncbemutató és állatsimogató a pomázi Parkban

Ha már arra járunk, érdemes útba ejtenünk Pomázt is, mely november 27-étől négy héten át, december 23-ig hagyományteremtő adventi kezdeményezésnek ad otthont, méghozzá a Szent István Parkban, ahol a környék legnagyobb jégpályájával, hazai kézműves termékeket és gasztronómiai kiválóságokat felvonultató karácsonyi vásárral, valamint meghitt ünnepi hangulattal várják az érdeklődőket.

A programsorozat november utolsó hétvégéjén adventi gyertyagyújtással veszi kezdetét, majd gyermekprogramokkal, színházi előadásokkal, koncertekkel és tűzzsonglőrökkel folytatódik egészen december 23-ig. A műjégpályán műkorcsolya produkciót és jégtáncbemutatót is tartanak az adventi időszakban, az előadások között találjuk például Pavuk Patríciát és a Jégördög Sportegyesületet. Az ünnepi időszakban a legkisebbeket állatsimogatóban ismerkedhetnek a négylábúakkal.

A karácsonyi vásár alapító-tulajdonosa Virág Zsóka, aki az Advent Óbudán rendezvénysorozatot is sok éven át megvalósította. A hagyományos adventi különlegességek mellett (mint például a forralt bor és a kürtőskalács) kóstolhatunk majd hazai sajtokat, aszalt gyümölcsöket, de az ilyenkor népszerű meleg italok sem maradnak ki a kínálatból. Nézelődhetünk a kerámiák és textíliák között, miközben a gyerekek kipróbálhatják a vásár részeként működő műemlék körhintát is. 

Jégfolyosó és adventi kuckó Debrecenben

Debrecenben november 26-án, pénteken nyitja meg kapuit a karácsonyi vásár, amely egy hónapon keresztül, egészen december 23-ig kínál változatos kikapcsolódási lehetőséget az ünnepi készülődés jegyében. Több, mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a Belvárost, és a karácsonyfán – melyet Szabó István felsőjózsai lakos ajándékaként november 19-én állítottak fel – több mint 16 ezer égő világít majd. Idén a Dósa nádor tér is részese lesz az adventi időszaknak, és újdonságként szolgál majd a fénykúp ajándékdobozokkal és a gömbkanapé látványa a téren. November 28-tól az 1-es és a 2-es villamos vonalán is lehet majd ünnepi fényekbe öltözött villamossal találkozni.

Magyarország, Debrecen, advent, karácsony, adventi vásár, karácsonyi vásárForrás: visitdebrecen.com

A korábbinál nagyobb területen, a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is állnak majd feldíszített faházak, melyekben 20 vendéglátó egység és csaknem 80 kereskedő fogadja az ide látogatókat. A szabadtéri kirakodóvásárt – a jelenlegi szabályok szerint – védettségi igazolvány nélkül lehet majd látogatni. Újdonság lesz idén az Adventi Kuckó a Bajcsy-Zsilinszky utca és Piac utca sarkától néhány lépésnyire, az Aranybika épületében, ahol CSAK Design vásárt és népi kézművesvásárt, valamint  Mikulás-várást is rendeznek. A Debreceni Karitatív Testület Add tovább! adománygyűjtő akciójának keretében december 23-ig itt várják majd az adományokat.

A Kossuth téren január végéig 750 négyzetméternyi egybefüggő jégfelületen lehet csusszanni, mely 120 méteres jégfolyosóval egészül ki. (Hasonló mobil jégpálya Kelet-Magyarországon idáig nem volt még). A koripálya az adventi időszakban hétköznap és hétvégén is 8 és 14 óra között ingyenesen vehető igénybe, 14 és 20 óra között a belépőjegy 800 forintba kerül. Az adventi időszak után már csak hétköznap 8 és 14 óra között lesz ingyenes a korcsolyapálya. Emellett a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén az elmúlt évekhez hasonlóan most is üzemelni fog a korcsolyapálya.

Szelfibox és szalmalabirintus Szegeden

A Szegedi Karácsonyi Hetek november 26-án, pénteken 16.30-kor látványos megnyitóval kezdődik, a programok és gasztronómia élmények december 24-ig várják az érdeklődőket több belvárosi helyszínen: a Dóm téren, a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren. A karácsonyi vásár mellett óriási adventi koszorú és szalmalabirintus is lesz, megnyit a Mesés Kastély, amelynek szelfiboxában egyedi, karácsonyi hátterek előtt fényképezkedve lehet személyre szóló karácsonyi üdvözleteket készíteni, és egy óriáskerékről is meg lehet csodálni a karácsonyi fényeket.

A szegedi karácsony jelképe a fényszarvas, mely a Dugonics téri szökőkútnál állForrás: Tari Robert Fotoriporter/Tro Photography/https://www.facebook.com/szegedikaracsony/

A nyitó hétvége péntekjén tűzzsonglőr show, szombaton fényfestés, vasárnap pedig adventi gyertyagyújtás várja a látogatókat, akiknek nem kell felmutatniuk védettségi igazolványt.

Megigéző fények és Mesváros Pécsen

A pécsi Adventi Kézműves és Mesevásárról korábban külön is hírt adtunk. A november 26-án nyitó vásár új programokkal és új helyszínekkel, fénnyel festett belvárosi épületekkel illetve koncertekkel várja a látogatókat, miközben a minőségi, egyedi és többségében kézműves termékekre, illetve a jó minőségű gasztronómiai kínálatra helyezi a hangsúlyt. 

Akik kisétálnak majd esténként a pécsi Széchenyi térre, vagy új helyszínként a Pécsi Nemzeti Színház elé, illetve a főtéri dzsámihoz, valamint a szomszédos városházához, azokat várják majd gasztronómiai és kézműves standok, hétvégente népi játékok, betlehemes felvonulás és olyan fellépők is, mint a Muzsikás, a Wing Singers Gospel Choir, a Kentucky Harmony és a Hanga Banda, a Benkó Dixieland Band és a Rutkai Bori Banda.

Különleges fénydekorációk Szombathelyen

Szombathelyen, a Fő téren már november 19-én megnyitott a karácsonyi vásár, mely óriáskerékkel, különleges dekorációkkal, kivilágított, szánhúzó szarvassal és gömbdísszel, valamint gazdag koncertprogramjával egészen december 23-ig várja a látogatókat. A vásár a jelenlegi hírek szerint védettségi igazolás nélkül látogatható. Képek és bővebb információk az esemény hivatalos oldalán találhatók.

Jégpálya és óriáskerék Győrben

Az ünnepi fénybe öltöző Győrben november 26-án nyitja meg kapuit az Adventi Vásár, melyet Közép-Európa egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárának tartanak. A vásár fő helyszíne a Széchenyi tér, mely könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval is. A helyszín gyönyörű kilátással és megannyi szórakozási lehetőséggel várja az érdeklődőket december 31-ig, naponta 10-től 20 óráig. A tér fő látványossága a közel 10 méter magas karácsonyfa, amely körül hangulatos faházak sorakoznak, ahonnan forralt bor, forró tea, forró csoki, valamint édes és sós finomságok illata száll.

Óriáskerék teszi teljessé a hangulatotForrás: https://www.facebook.com/Karácsonyi-Adventi Vásár Győr

Ebben az évben sem maradhat el az óriási jégpálya és az 50 méteres óriáskerék, melynek tetejéről nem mindennapi látvány tárul a szem elé. A kisebb korosztály kisvasútra és díszes körhintára ülhet fel, a fajátékokkal pedig ügyességüket tehetik próbára a gyerekek - olvasható a Karácsonyi-Advent Vásár Győr Facebook-oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek