800 éve nem ragyogott ilyen szépen a karácsonyi csillag

December 21-én, a téli napfordulón különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi: a Jupiter és a Szaturnusz látszólag olyan közel kerül egymáshoz, hogy szinte összeolvadnak egyetlen, fénylő ponttá. A hasonló együttállás meglehetősen ritka, körülbelül 20 évente fordul elő, de ilyen közel, mint most, még ennél is ritkábban látni a két bolygót: utoljára 1226. márciusában figyelhettek meg ilyesmit a csillagászok - derül ki a forbes.com cikkéből.

Az égbolt a Húsvét-szigetek fölött - illusztrációForrás: Anne Dirkse/commons.wikimedia.org

Egyesek úgy gondolják - köztük a német csillagász, Johannes Kepler is -, hogy a legendás betlehemi csillagot a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz ritka hármas együttállása alkothatta. Akár ez a hármasság köszönhet vissza a három királyok alakjában is.

A ritka égi eseményt bárhol meg lehet figyelni, ahol tiszta az ég. A bolygók az északi féltekén napnyugta után körülbelül egy órán keresztül alacsonyan láthatók a nyugati égbolton, és bár december 21-én lesznek a legközelebb egymáshoz, azon a héten minden este fényesen ragyognak. A legjobb, ha napnyugta után körülbelül 45 perccel, délnyugati irányban kémleljük az eget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek