A britek nem társasoznak karácsonykor, hogy megakadályozzák a vírus terjedését

A vírus kockázatának csökkentése érdekében a brit kormány tudományos tanácsadó testülete közzétette a tennivalók listáját a karácsonyi időszakra. Többek között azt javasolja, hogy ne szervezzenek családi vetélkedőket, és a társasjátékokat, illetve más, kontaktussal járó játékokat, amelyet mindenki megérintene, idén ne is vegyék elő – írja a Daily Star.

Idén a briteknél lőttek a megszokott családi idillnek, a megelőzés mindennél fontosabb szerepet kap - illusztrációForrás: DGLimages/shutterstock

A The Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage), azaz a vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoport részletes intézkedéseket vezetett be a koronavírus terjedésének megakadályozására annak érdekében, hogy a kormány a lehető legbiztonságosabban tudja kezelni a karácsonyi ünnepeket. A tanácsadó testület már korábban figyelmeztetést adott ki, hogy a nagyszülők és az unokáik ne ölelgessék és ne puszilják meg egymást, de most szerintük el kell kerülniük azt is, hogy ugyanabban a szobában aludjanak más háztartásban élő gyermekekkel, és társasjátékokkal se játsszanak.

Miután az utazási korlátokat feloldották, hogy az emberek a szeretteikel együtt lehessenek, azt kérik, hogy december 23. és 27. között legfeljebb három háztartásban élők tartózkodjnak egy térben.

A Sage azonban arra is figyelmeztet, hogy a szabályok egy héten át történő mellőzése a Covid-19 fertőzések újabb csúcspontját eredményezheti. A tudósok korábban már ajánlották azoknak a felületeknek a rendszeres törlését, amelyekhez a vendégek hozzáérnek, de most azt kérik, hogy ezt a takarítást ne az idősebb vagy legyengült emberek végezzék. Ha lehetséges, az unokák a szabadban lássák a nagyszülőket – sorolja az útmutató –, és ahelyett, hogy a gyerekek az unokatestvéreikkel osztoznának a hálószobán, inkább aludjanak egy szobában a szüleikkel.

Robert Jenrick, a tanácsadó testület főtitkára azt is tanácsolja, hogy a britek a karácsonyi vacsora alatt nyissák ki az ablakaikat, ami az asztalnál ülőket hozzásegíti, hogy ne kapják el a koronavírust. Mivel azonban az időjárás-előrejelzés december nagy részében fagypont alatti telet jósol, Jenrick úr tanácsát betartva leginkább hideg pulykák fognak az asztalra kerülni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek