Budapest egyre népszerűbb adventi úti cél

Az EU-n belül Budapesten nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági (long-haul) légi járatok foglaltsága a téli ünnepi időszakban - írja a turizmus.com. A magyar fővárost egyedül Helsinki tudta megelőzni. A ForwardKeys utazási elemző cég a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti időszak foglalásait vizsgálta az előző év hasonló időszakához képest. November végén publikált jelentése Helsinkit tette meg aranyérmesnek, ami a távolsági repülőjáratok foglaltságának dinamikáját illeti. A finn főváros 29,6%-os növekedést regisztrált a fenti időszakra, ami csekély mértékben haladja csak meg Budapest 29,3%-os emelkedését, a dobogóra még Bukarest tudott felállni (+28,4%).

Forrás: Gábor Bejó/pixabay.com

A karácsonyi ünnepek közeledtével erőteljes lendületet vett Lisszabon (27,2%), Porto (26,5%), Athén (22%), Koppenhága (18,5%), Madrid (18,3%), Prága (16,5%) és a világ leginkább turistabarát városának választott Amszterdam (14,4%) turizmusa is. A ForwardKeys szerint Helsinki növekedése elsősorban a Kínából és Japánból érkező ünnepi előfoglalások nagymértékű növekedésének tudható be, amit a távol-keleti légi kapacitások jelentős növekedése okoz.

Ezzel szemben Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és Tel-Aviv-i (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető. A BFTK ehhez még hozzáteszi, ekkora volumenű növekedéshez az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is elengedhetetlen: a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – mely több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, önálló márkává vált attrakció, mely ebben az időszakban nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek