Mit gondolnak, mennyit kell várni egy Michelin-csillagos asztalra?

Az ünnepek közeledtével egy Michelin-csillagos vacsora leszervezése is tökéletes karácsonyi ajándék lehet akár itthon, akár egy Európai utazás alkalmával. De ha ez az ötlet már megfogant a fejünkben, érdemes utánanézni, hogy melyik étterembe mennyivel előbb kell asztalt foglalni, hogy ne maradjunk hoppon.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock.com

A Celebrity Cruises hajótársaság nemrég többhetes kutatást folytatott, ezalatt megkereste Európa két- és háromcsillagos éttermeinek asztalfoglalással foglalkozó csapatait, hogy megtudja miként is alakulnak a várakozási idők. A felmérés végül azt mutatta, hogy a 349 két-háromcsillagos étterem közül, ami most Európában található, 175-nél elég csupán két nappal a vacsora tervezett időpontja előtt odatelefonálni a foglalásért. De azért volt egy hollandiai étterem, ahol a várakozási idő – ha fejtetőre állunk akkor is – több mint hat hónap.

Nagy-Britanniában és Írországban jelenleg 14 két Michelin-csillagos étterem található, ahol két napon belül asztalt tudunk foglalni, ilyen a Tom Kerridge által vezetett The Hand and Flowers étterem Marlow városában, és az oxfordi Belmond Le Manoir aux Quat' Saisons, ami pedig Raymond Blanc étterme. A molekuláris konyha nagymesterének Heston Blumenthalnak háromcsillagos éttermébe, a The Fat Duckba két-három héttel előbb kell bejelentkezni, a kétcsillagos londoni The Ledbury-be pedig két hónappal. Gordon Ramsy háromcsillagos étterme sem adja könnyen magát, legalább három hónapos a várakozási idő - olvasható a Dailymail.co.uk összegző cikkében.

Hollandia, Zwolle, De Librije étteremForrás: AFP/Robin Utrecht

Európai viszonylatban viszont a háromcsillagos hollandiai De Librije viszi a prímet a várakoztatással. A De Librije egy domonkos-rendi apátság könyvtárának épületében található és több mint hat hónappal előbb kell hozzájuk bejelentkezni egy asztalért. Ha tehát most felhívnánk őket, akkor valamikor a nyáron, június-július környékén ülhetnénk be az ünnepi vacsoránkra.

Viszont ha nem szeretnénk egészen Hollandiáig utazni, az itthoni Michelin-csillagos éttermeket is kipróbálhatjuk. A Costesbe például a hétvégére még vannak szabad vacsora időpontok, a Costes Downtownban pedig jövő péntektől találunk még szabad helyeket, ha hétvégi találkozót szerveznénk. Széll Tamás és Szulló Szabina éttermébe, a Standba viszont legkorábban a foglalni kívánt időpont előtt 60 nappal kell leadnunk a foglalásunkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek