Svájci programdömping! Mert a síelés csak a kezdet

Egyesek számára nem kérdés, hogy Svájc a legjobb téli úti cél. Tuti, hogy mindig van friss hó a pályákon, kiválóak az ételek, és sok érdekes fesztivál, valamint fényes karácsonyi vásár közepébe csöppenhetnek bele. Ezt bizonyítják azok a téli programok is, amiket most összeszedtünk egy csokorba.

Svájc téli turizmusának 155. évfordulóját ünnepli majd 2019-ben. A legenda szerint ugyanis 1864-ben a St. Moritz-ban található Kulm Hotel tulajdonosa, Johannes Badrutt fogadást kötött a nyarakat itt töltő brit vendégeivel, hogy a téli időszakot is ugyan úgy élvezik majd, mint a nyárit. Ha nem, akkor az utazás teljes költségét megtéríti nekik. A vendégek belementek a játékba és télen is visszatértek St. Moritz-ba – húsvétig pedig haza sem mentek. Felfedezték a csillogó hóval borított hegyoldalak szépségét, a korcsolyázás örömét és a harapnivalóan friss alpesi levegőt. Ezt ma már nem kell tanítani, látogatók tömegei érkeznek a resortokba minden télen és szilveszter idején.

St. Moritz Palace Hotelje előtt így néz ki a karácsonyfaForrás: Flickr.com


De mi van akkor, ha túl nagy lesz a tömeg a pályákon és sor áll a felvonónál? Ilyenkor kell megfelelő alternatíva után nézni. Íme pár lehetőség:


Lauterbrunnen; Karácsonyi vásár: 2017. november 30. 16:00 órától 21:00 óráig
A Lauterbrunnen völgy a svájci Alpok egyik leglenyűgözőbb völgye. A kőfalak és hegycsúcsok közé beszorított vidék 72 zubogó vízesés és megannyi színes legelő otthona. Tökéletes úti cél azok számára, akik a természeti környezetet, az egyszerű szépségeket kedvelik és azoknak is, akik kiéheztek egy kis adrenalin löketre. De mielőtt még elvesznének a völgy vízesései és túraútjai közt, a faluban is érdemes körbenézni. Lauterbrunnen falucskája egy nyugodt, rendezett kiindulópont, tele pazar hegyi kunyhókkal és szűk utcákkal. Az erkélyeket télen muskátlik helyett égősorok díszítik, de még ebben az évszakban is hallani a Staubbachfall nevű vízesés hangos zúgását. Ez szolgál hátteréül a falu egynapos karácsonyi vásárának, ami késő délutántól este kilenc óráig várja az érdeklődőket.


St. Gallen – A csillagok városa: 2017. november 30. – 2017. december 23. minden nap 11:00 órától
Az adventi időszak alatt St. Gallen a csillagok városává alakul. November 30-án 700 csillag ragyog fel az óváros terei és utcái fölött, illetve az UNESCO Világörökségi épületek homlokzatain. December 3-án, advent első vasárnapján pedig felcsillannak a fények a város 20 méteres karácsonyfáján. Az egész fényes hangulatot a karácsonyi vásár koronázza meg, ahol 70 díszes házacska várja a sétálgatókat finom ételekkel és szép ajándékokkal. De hallhatnak – láthatnak majd utcai kórusokat és performanszokat is.

A Jungfrau csúcsa Lauterbrunnen mellettForrás: Atibordee.K / Flickr.com

 

St. Gallen-Bodeni-tó; Karácsonyi kóstoló körút – 2017. december 2. és december 16.
St.Gallen-Bodensee vidéke csupán egy órányi autóútra van a zürichi reptértől és tömegközlekedéssel is gyorsan megközelíthető. A karácsonyi fényekben tündöklő metropolisz és a közvetlen közelében elterülő Bodeni-tó egy igazi gasztronómiai csemegével vezeti be az adventi időszakot. A Probiererli-Tour névre hallgató kóstolókörút egy olyan rendhagyó városnézést takar, ahol nem csak megehetik a finomságokat, de a történetüket is megtudhatják. A csoportok 4 főtől indulnak. A séta hossza 3 órás, 15 órától 17 óráig tart. Találkozási pont és további információk a St.Gallen-Bodensee Tourismus irodájában.


Lausanne; Lausanne Lumiéres – 2017. december 31-ig
November közepétől december végéig Lausanne egy új arcát mutatja esténként. A Lausanne Lumières fesztivál egy tökéletes alkalom arra, hogy ezt a kiváló nyári úti célt télen is felfedezzék. Az egyedi fény-művészeti fesztivál több mint tizenöt kortárs művész munkáit vonultatja fel a városközpontban és az óváros utcáin. A teljesen ingyenes és rendhagyó fényfesztivál évről évre meglepi az idelátogatókat. A művek bátrak és sokatmondóak – egy új oldalról közelítik meg a karácsonyvárás tradícióját.
És van három nap, amikor a La Nuit des Etoiles ideje alatt, az éjjeli vásárlás óráit is megvilágítják a fesztivál fényei. Lausanne-ban 2017. december 15-én, 20-án és 22-én éjjeli nyitva tartással várják a vásárlókat az üzletek.


Lausanne; Karácsonyi futás – 2017. december 9.
Még mindig Lausanne városában járunk, de aki itthon is részt vett eddig a Mikulás futásokon, és éppen ebben a szép svájci városban jár, az ne hagyja ki ezt a programot se. A december 9-én induló karácsonyi futás idejére kicsik és nagyok is Mikulásnak öltöznek és négy különböző távból választhatnak: A családi és a Mikulás-futás távja 2,5 kilométeres, de van még egy 5 kilométeres hossz és egy 7,5 kilométeres táv is. A start és a cél a Place de la Riponne tér lesz.


Hospental – Andermatt; Újévi szánkózás – 2017. december 31.

A Luzern régióban található Hospental rendhagyó óév búcsúztatóval várja a Svájcban szilveszterezőket. A helység meredek főutcája ugyanis egy szuper szánkópályává alakul december 31-én késő délután, és egészen úgy marad 2018. január elsejéig. Így a szerencsések szó szerint átcsúszhatnak az újévbe. Persze a kimerítő szánkózást finom meleg italok és grillételek kísérik. Az egész éjjel bulizó közönséget pedig ingyenes buszjárat utaztatja Andermatt, Hospental és Realp között, oda vissza.

Grindelwald, a buliparadicsomForrás: Flickr.com


Grindelwald; Nagy Aprés-Ski Szilveszter Party – 2017. december 31.
A Jungfrau régió egyik legkedveltebb és legnagyobb síüdülőjének szilveszteri partija mögött olyan kulissza magasodik, mint az Eiger és a Wetterhorn örökké havas csúcsai. A bájos település az év utolsó napján buliparadicsommá alakul, ahol a főutcát este 22-től hajnali 4-ig lezárják a forgalom elől. Sör, bor, sült kolbász és jó zene – erről szól a dolog egészen éjfél előttig, amikor visszatér Grindelwaldba a tradíció. Az óévet ugyanis a hegyi falu Trychler (kolomp) csoportja búcsúztatja. Aztán folytatódhat a buli hajnalig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek