Izzadjon a Mikulásnál vagy vásározzon Budapesten - ide utazzon decemberben!

Finnországban a Mikulással találkozás élménye, az óriáskeréken szaunázás és a legkülönbözőbb dizájnajándékok várják. A magyar fővárosban pedig lenyűgöző vásárok, szabadtéri sportesemények és olykor egészen különleges hangulatú adventi készülődés. Mutatjuk, milyen programok várják karácsony előtt!

Ha december, akkor Mikulás, és ha Mikulás, akkor bizony Finnország! Gondolná, hogy ez az ország még csak száz éves? Bizony, a finnek 1917-ben nyertek függetlenséget Oroszországtól. És az egész idei év ennek jegyében telt, ami ráadásul december első hetében éri el csúcspontját. A finn gyerekek valószínűleg örökké emlegetni fogják azt a december 6-át, amikor a Mikulás tűzijátékos háttér előtt érkezett. Ezt úgy kell érteni, hogy nem kevesebb, mint száz helyen fognak tűzijátékot fellőni a városban este tízkor, és ezen a napon az állami múzeumok is mind ingyenesen látogathatók!

Őt senkinek sem kell bemutatniForrás: Facebook / Finnish Santa


Ráadásul kék-fehérbe is öltözik december 6-án az ország, sőt, egy kicsit még a miénk is. De például a savonlinnai Olavinlinna kastélyt, a tamperei Näsinneula csillagászati megfigyelő állomást, az oului Kuusisaari szigetet, a kilpisjärvi Saana Fell-t és a turkui Turku kastélyt is fényjátékokkal dobják majd fel. A rendezvénysorozat neve Lumious Finland 100.

Ami pedig az időjárást illeti, Finnországban az a félig komoly vicc járja, hogy amikor a Bibliában negyven napig esett, azt katasztrófának nevezték. Ha pedig náluk esik negyven napig, azt ők nyárnak hívják! Ennek megfelelően képzeljék el olvasóink, hogy mennyivel kellemesebb a csípős mínuszokban sétálni – ráadásul hagyományosan szélcsendes időben, decemberben. Mindennap fél 10 körül kel a nap, délután háromkor nyugszik, ami összesen öt és fél óra napfényt jelent.

Ez idő alatt érdemes felderíteni ennek a csupa víz fővárosnak a túraösvényeit, parkjait és a környező szigeteket. Ha pedig már pirosra csípte minden családtag arcát a hideg, jó hírünk van: a város tele van nyilvános szaunákkal, úgyhogy bármikor felmelegedhet.

Negyedik éve működik a Városháza udvarán található adventi szauna, melynek híre más földrészekre is eljutott. A legjobb az egészben, hogy a karácsonyi vásár közepén, a Szenátus téren ugorhatnak be a látogatók egy fafűtéses szaunába, és ha ez önmagában nem lenne elég extra, a szaunából még a helsinki katedrálist is megcsodálhatják. Mivel a finnek szauna után a hideg italokra esküsznek, a hőbódé mellett direkt erre a célra nyitott a híres Kyrö lepárló és a Ruosniemi sörfőzde is egy pop-up bárt.

A főtéri karácsonyi vásárForrás: Facebook


A nyilvános szaunáknak Finnországban komoly tradíciója van, összesen nyolc helyen várják adventi szaunázásra az érdeklődőket. A fenti szaunába 5 euró a belépő, és akad köztük olyan is, amely a város déli részén, a tengerparton kelleti magát. Itt egyértelműen a sós víz szolgál lehűlés gyanánt! Érdemes előre foglalni a kisebb helyeken: a nyitva tartásról és a többi szauna részleteiről itt tájékozódhatnak.

A legklasszabb ajándékok az itthon maradottaknak

A finn dizájn a világ élvonalába tartozik, elég csak a Marimekko márka nemzetközi sikereire gondolni. Így aztán adja magát, hogy ellátogasson Helsinki dizájnnegyedébe, mely a főváros szívében található. A Punavuori, Kaartinkaupunki, Kamppi és Ullanlinna körzete tele van modern és antik lakberendezési üzletekkel, butikokkal, múzeumokkal, művészeti galériákkal, bemutatótermekkel és éttermekkel. Itt található a Finn Építészet Múzeuma és a Dizájn Múzeum is. A negyedről további információkat a közösségi oldalon talál.

Helsinki design negyedének egy utcájaForrás: Copyright © Jussi Hellsten.http://www.jussihellsten.comhttp://www.facebook.com/jussihellstenphotography/Jussi Hellsten


A december 6. és 10. közé tervezett Női karácsonyi vásáron is biztosan lesz mire elkölteni a zsebpénzt, ahol 370 női kiállító mutatja be saját, kézzel készült portékáját. Ha egyedi, kiváló minőségű, ökobarát ajándékot szeretne hazahozni, ezt a rendezvényt ne hagyja ki a Wanha Satama kongresszusi központban.

December 15. és 23. között szintén akad még egy karácsonyi vásár a főtéren kívül is. A Régi Diákházban (Vanhan Joulutori) a hagyományos vásárélményt például modern köntösben tálalják. Itt két emeleten sorakoznak a legjobb finn dizájnerek termékei. A belépés ingyenes, nyitva tartást az oldalukon, az angol zászlóra kattintva talál.

Forró és jeges finn élmények

Van egy dolog, amit máshol a világon garantáltan nem talál: az óriáskerék szaunával. Nem olcsó (240 euró/gondola), de az egyedülálló élmény, a tengerre és a városra nyíló páratlan kilátás, és utána a földön váró jacuzzi miatt valószínűleg megéri. Ha nincs kedve izzadni, de azért életre szóló élményt akar, esetleg egy ilyen szokatlan helyen akarja megkérni kedvese kezét, akkor a VIP-gondolában bőrfotelek, kellemes zene, légkondicionálás és üvegpadló emeli a rezgésszámot, miközben egy üveg Veuve Clicquot pezsgőt is felszolgálnak. Jegyet online előre rendelhet. Nyitva mindennap dél és este 6 között, hétfőn és kedden zárva.

Szaunakabin az óriáskerékenForrás: Facebook / Skywheel


Persze ne feledkezzünk meg a legnagyobb attrakcióról sem, ha már egyszer a finn mikulás, Joulupukki eredetileg az érintetlen, és természeti szépségeiről ismert Lappföldről származik. Bár decemberben Budapesten is időzik majd, azért bőven van alkalom összefutni vele hazájában is. A Mikulás irodája a sarkkörön, Rovaniemi-ben található, hogy mire számítson a házában, arról itt írtunk korábban. Mikulásfaluban a Földet Forgató Kereket is megcsodálhatjuk: ezt szokták lelassítani, hogy a gyerekek barátjának legyen ideje a világ minden pontján kiosztani az ajándékokat. A Mikulással 5-7 percet tölthetnek négyszemközt a rajongók, és a legjobb, ha a kedvenc karácsonyi dalukat begyakorolják előtte a fürdőben, ugyanis a nagyszakállú szereti hallgatni más népek ünnepi dalait is.

Különleges élmény páratlan környezetben!

Fürdőruhában a barlangi járatokban? Ha egy nem mindennapi élményre vágyik a Miskolctapolca Barlangfürdőt**** nem hagyhatja le a bakancslistáról! Barlangjáratokban megbúvó egyedülálló medencék, csodálatos Szauna Park, wellness és gyógyászati szolgáltatások várják a kikapcsolódni és feltöltődni vágyó vendégeket. (X)

A rovaniemi Santa Park-ban pedig minden erre a hangulatra van kihegyezve, többek között előadásokat is láthatunk. A város 800 kilométerre található Helsinkitől, de kiváló a közlekedése. Lappföldön tudunk még egy extrát, ha a SkyWheel szolgáltatásai önmagában nem hozták lázba: az Yllas Resort például sífelvonó kabinokban üzemelteti szaunáit!

Budapest

Karácsonyi vásárok - egyet idén is látni kell!

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt senkinek sem kell bemutatni. A november 10-én megnyitott rendezvényre az idén nyolcszázezer látogatót várnak. Összesen 120 kézműves termékei közül válogathatjuk ki a karácsonyi ajándékokat, a látványkonyhában pedig hétről-hétre új ételkülönlegességeket alkotnak. Vasárnaponként angyali kórus és gyertyagyújtás várja a a látogatókat a kézművesek által készített, több mint három méter átmérőjű adventi koszorúnál.

A Bazilika sötétedés utánForrás: Totisz Tamás


A Bazilikánál találhatjuk Európa egyik legjobbnak tartott karácsonyi vásárát, ahol az élményt sötétedés után 3D fényfestéssel teszik teljessé – aki azt gondolta ugyanis, hogy már nem lehet az Adventi Ünnep a Bazilikánál látványvilágát fokozni, az nagyot tévedett. A vásárra már az első hétvégén több ezren látogattak ki, és kóstolták meg például a barbecue pit boxban füstölt marhaszegyet a gulyáslevesben. Ha gyerekekkel mennek, a korcsolyát se felejtsék otthon!

Hiánypótló viszont az a karácsonyi vásár, ahol a hazánkban található „mentes" termékek legjavát mutatják be nemcsak élelmiszerek, de natúr- és biokozmetikumok, illetve ajándéktárgyak formájában. December 9-én és 10-én a Bijó Energia Egészségközpontban szerezheti be azoknak az ajándékait, akik allergiásak vagy érzékenyek valamire a szerettei közül. Vásárlás közben pedig előadások és interaktív főzőbemutatók is zajlanak a mentesség témájában.

December 16-án és 17-én az Erzsébet téri Akvárium klubba érdemes mennie annak, aki kézzel készült különlegességekre vágyik. Elsősorban az ásványok lesznek a főszerepben, de szappankészítők, mandalafestők, gyertyaöntők is képviseltetik magukat, és tibeti hangtálat is vehetünk az ilyen irányba kacsintgató szerettünknek. Vasárnap a gyerekek 10 és 19 óra között „aranymosáson" vehetnek részt - elvégre aranyvasárnap lesz. Belépés ingyenes, további infók itt találhatók.

Fusson, jótékonykodjon akár Mikulásruhában is!

December 3-án alaposan kisportolhatja magát Budapesten, miközben egy kicsit jótékonykodhat is. Először a Margitszigetre érdemes menni, ahol délelőtt 11-kor rajtol el az 5. MikuLáss Futás - a bevételt a látássérültek szabadidősport egyesülete kapja. A futóknak a csengős mikulássapkát a szervezők biztosítják, akiknek egy vagy két szigetkört kell lefutnia. A belső, négyszáz méteres pályán pedig azt is kipróbálhatják, hogy milyen érzés bekötött szemmel, segítővel futni. A bulit tea, forralt bor és sütiparty zárja. További részleteket itt talál.

Ha régóta álmodik arról, hogy egy rövid idő erejéig maga legyen a Mikulás, akkor december 3-án a Rossman Mikulásfutáson a helye. Több futamot is indítanak, az első délután 1-kor rajtol, 14.15-től pedig a kisgyerekes és kényelmesebb családoké a terep. A teljes mikulásruhát a helyszínen kapják a nevezők, nem kell hozniuk magukkal – Béres Alexandra is abban melegíti be majd a csapatot. Játékokat, ajándékokat viszont érdemes vinni! A helyszínen egy óriásputtonyban állami gondozásban élő gyerekek számára gyűjtenek majd. További részletekről az esemény közösségi oldalán olvashat.

A csepeli jégpályaForrás: Facebook / Csepeli jégpálya

Decemberben már legalább hat helyen húzhatnak korcsolyát azok, akik erősen gondolnak a vonalaikra az ünnepek körül is. 2016 óta például a neten is vásárolhatunk belépőt a Műjégpályára, a Müpa Kultúr Kültér nevű koripályája pedig december 2-től várja a látogatókat. Van egy pálya a Bazilikánál január 1-ig, Óbudán december 1. és 23. között, Újpesten pedig február 18-ig. A Pest déli részén élők pedig a csepelit vegyék célba - ez egyébként elég menőre sikeredett, erről legutóbb itt írtunk.

Éles kontúrok, baljós árnyak

A Miniversumban december 23-ig minden szombaton és vasárnap adventi készülődést tartanak délelőtt 10 órai kezdettel. Az óriási terepasztalon meghitt karácsonyi jelenetek bontakoznak ki, és 17 óra után minden félórában tíz percre fényárba borul. Az adventi készülődés során kellemes zeneszó mellett alkothatnak a gyerekek és a felnőttek karácsonyi díszeket, ajándékokat, sőt, a kicsiket egy bögre habos kakaóra is megvendégelik.

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a Közlekedési Múzeum tárlatát. A Keréknyomok Külföldi Közlekedési Kitekintő című egyedi tárlat több jelentős európai közlekedési vállalat kincseit mutatja be, ráadásul olyan távoli országok, mint Ausztrália és Brazília közlekedésének múltjába és jelenébe is bepillanthatnak az érdeklődők. Az is kiderül, milyen menüt lehetett rendelni a régi angol vonatokon, és hogyan nézett ki az első berlini villamos.

Kivételes programot kínál a Titanic kiállítás, amely év végén szintén végleg bezárja kapuit. December 9-én a vakmerő látogatók különleges hangulatban, sötétben, elemlámpákkal is megnézhetik a tárlatot. Ebben a környezetben ugyanis élesebbek a kontúrok, baljósabbak a tárgyak, a Titanic tragédiájának részletei még erőteljesebben tárulnak fel. A jegyek száma a megfelelő élmény biztosítása miatt limitált, kezdés 20 órakor, az utolsó érdeklődőket 22:30-kor engedik be. A kiállítás éjfélkor zár. A szervezők kérik, hogy minden vendég gondoskodjon saját elemlámpáról, mert azt a belépőjegy ára nem tartalmazza. További információt itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek