Kakashere pörkölt, mint tökéletes streetfood

  Inkább Bécsbe jár karácsonyi vásárra, mert úgy gondolja, ott úgyis sokkal jobb minden? Mi is így voltunk vele. Aztán a szervezők meghívtak a Vörösmarty térre, megmutatták a legjobb standokat, és jól meglepődtünk. Bár továbbra is nagyon szeretjük az osztrák vásárokat, úgy láttuk, néhány dologban a legismertebb budapesti vásár még többet is tud, mint a versenytársai a szomszédban. Mutatjuk, szerintünk mik ezek.

  Bevalljuk, előítéletesen érkeztünk a Vörösmarty térre: gondoltuk, csupa kínai giccs lesz kint, meg túlcukrozott forralt bor. Így annál kellemesebb volt a csalódás, amikor kiderült, hogy nagyon nem ez jellemzi a kínálatot. A hazai vásárok állandó díszletének számító lacikonyha mellett bőven találtunk újító szellemben készülő vásári kajákat és forró italokat, valamint több évtizedes múltra visszatekintő családi vállalkozások, és lelkes újonc kézművesek alkotásait.

  A vásár este
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  Balint Hrotko / Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ Nonprofit Kft

   Gyorsan tegyük hozzá, hogy a vásári sétában kísérőnk Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke, és Novotny Antal, a Katlan Tóni Kft. vezetője voltak, így nyilván a legjobb helyeket mutatták meg nekünk. Ezek közül választottuk ki kedvenceinket, amiket ha felkeresnek, szerintünk nem fognak mellényúlni, legyen szó egy jó kis forró italozásról, vagy éppen ajándékvásárlásról.

  (A pultok neve mellett található szám az elhelyezkedésüket jelöli, papír alapú térképet a Gerbeaud ház előtt található infópultból tudnak szerezni hozzá.)

  Ételek-italok

  Zsíros kolbász, és olyan édes forralt bor, ami egy felnőtt ember egész éves cukorbevitelét fedezi – többségünkben ez a kép él a karácsonyi vásárok étel és italkínálatával kapcsolatban. Biztos, hogy most is van ilyen a vásárban, hiszen van, aki kifejezetten ezt keresi, ameddig pedig van rá igény, addig kínálat is lesz.

  Ugyanakkor szerencsére egyre több az újdonság, és már egyre több árus igyekszik odafigyelni a vegákra, és például a glutén- vagy laktózérzékenyekre is. (Azért még keresni és kérdezni kell, de már senkit nem ér váratlanul a kérdés, a pultokban táblázatot tartanak a különböző ételekben található allergénekről.)

  Az egyik standnál például pisztrángot sütnek, nem az a klasszikus vásári kaja
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

  Egy karácsonyi vásárban nem lehet csupa fine dining szintű fogást kínálni, becsületes ételeket, jó minőségű alapanyagokból viszont igen – magyarázta Novotny Antal, amint a vásár központjában, egy dobogón elhelyezett ételudvar felé igyekeztünk. A korábbi, különböző karácsonyi vásárokban tapasztaltak miatt kétkedve hallgattuk.

  De miután végigkóstoltuk a kínálatot kakashere pörkölttől szilvapálinkában konfitált kacsacombon át a faszénen sült pisztrángig, mi is úgy gondoljuk, hogy becsületes, finom fogásokkal lehet idén jóllakni a vásárban. Hangsúlyoznánk, igyekeztünk az újdonságokra koncentrálni, így nem kóstoltunk mindent, de amit igen, az jó volt. Mi őket ajánljuk:

  Katlan Tóni Fesztiválkonyhája (V5) Ha itt semmi mást nem tudnának, csak azt, hogy végre változatos ízvilágú, és nem émelyítően édes meleg italokat adnak, már akkor is ajánlanánk őket. Van krampampuli, narancsos, és citrusos-gyömbéres grog (utóbbi Havanna Especial ginger grog néven fut, kóstolják meg, ez lett a kedvencünk), folyékony almás rétes (Apfelstrudel néven keressék) és forralt meggyes sör is, amit a Fóti Kézműves Sörfőzde söréből csinálnak.

  De aki a hidegben is hidegen inná a sört, az sem marad szomjas: nekik a fótiak Karácsonyi sörét ajánljuk ugyanitt. Visszakanyarodva a forró italokhoz, persze klasszikus forralt bor is van – a Frittmann pincészet borából –, és vannak alkoholmentes lehetőségek is: ilyen a ribizlis gyerekpuncs, a csipkebogyótea és állítólag itt adják a legjobb kávét is, amit egy Firenze mellett gyártott La Marzocco kávégépen főznek.

  Katlan Tóni fesztiválkonyhája
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

   De egyébként nem csak ebben jók, ahogyan veresegyházi éttermükben, úgy itt, a vásáron is a századforduló vidéki Magyarország hagyományos receptjeihez nyúlnak vissza. Van például faszénen sült malac, és kakashere pörkölt is. Utóbbi amilyen vadul hangzik, legalább annyira finom. És mivel könnyedén villára szúrható, tökéletes magyaros streetfood kaja.

  Piknik Centrum (V2) Pár pulttal odébb szintén a magyaros ízeké a főszerep, például szilvapálinkával konfitált kacsacombot ehetünk. Ez csak akkor kényelmes streetfood, ha még nem veszett ki belőlünk a gyerek, és szívesen esszük a húst marokra fogva. A többieknek marad a kés és a villa – úgyhogy ilyet akkor rendeljenek, amikor nincsenek sokan a vásárban, és le tudnak ülni vele a körbe kihelyezett asztaloknál. A legjobban az tetszett, hogy a szilvapálinkás hús mellé köretként párolt szilvát is kaptunk, nagyon passzolt hozzá.

  A szilva különösen passzolt a kacsához
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

  Hungaro Bistro (V4) Ha viszont egyáltalán nem akarnak olyan ízeket érezni, amiket a karácsonyi vásároktól megszoktak, ide jöjjenek, és kérjenek egy faszénen sült pisztrángot parázskrumplival és lecsóval. Minket meglepett, milyen szépen tálalják, és a hal íze üdítő változatosságot jelent a sok nehéz étel között. A mellé kínált lecsó miatt viszont a magyaros ízekre vágyók sem fognak csalódni.

  Nekünk váratlan volt, hogy egy vásárban így tálalnak, örültünk
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

   Sarki Fűszeres hütte (V13) Ha átfagytak, irány a Gerbeaud előtt álló Sarki Fűszeres hütte, ahol kávékülönlegességek, kávés koktélok és sütik mellett lehet egy kicsit melegedni, lévén ez egy fűtött, beltéri egység.

  Árak – így készüljön zsebpénzzel
  Italok
  forralt bor (3 dl) 900 forint
  krampampuli (3 dl) 1350 forint
  tea (3 dl) 450 forint
  gyerekpuncs (3 dl) 900 forint
  málnapálinka puncs (2 dl) 1350 forint
  meleg meggyes sör (3 dl) 125 forint
  Havanna Especial Ginger grog (3 dl) 1650 forint
  Apfelstrudel (3 dl) 1350 forint
  Ballantines Brasil Orange grog (3 dl) 1550 forint
  Ételek:
  sült kolbász 1900 forint
  kakastöke pörkölt 2250 forint
  sörben pácolt malac 1950 forint
  kacsakolbász 2100 forint
  gulyásleves cipóban 1800 forint
  pirított babos puliszka 950 forint
  konfitált libacomb körettel 2800 forint
  faszénen sült pisztráng körettel 3000 forint
  töltött káposzta 2500 forint
  halászlé cipóban 1800 forint
  Jó tudni: Belföldi Budapest Card tulajdonosoknak tíz százalék kedvezményt ad minden vendéglátóhely. (Ha vidékről jönnek érdemes megfontolni a kártya kiváltását: 48 órára 5500 forintba kerül, ingyen tömegközlekedés, 11 ingyenes múzeumi belépő jár érte. Továbbá féláron vehetünk jegyet a Csodák Palotájába, 30 százalék kedvezmény jár érte az Aquaworldbe, és 20 százalék kedvezménnyel lehet Budapestre vonatjegyet venni. A vásárban pedig egy ingyen forralt bort is adnak, ha felmutatjuk.)
  Az italok árait a Katlan Tóni fesztiválkonyhájának árlapjáról lestük le, az ételek árait ugyaninnen, illetve a Hungaro Bistro és a Piknik Centrum tábláiról.

  Ajándékvásárlás

  Általános tapasztalataink szerint ritka, hogy normális ajándékot találjon az ember egy karácsonyi vásárban. A legtöbb helyen vagy kínai tucat kacat borítja az asztalokat, vagy ugyan szép az áru, de csak karácsonyi díszeket árulnak, azt meg csak nem vehet az ember minden ismerősének és családtagjának. Itt viszont néhány dolog annyira megtetszett, hogy biztosan visszatérünk, hogy szeretteinknek itt vásároljunk be karácsonyra. Mutatjuk is kiknél:

  Artisan manufaktúra (19A): A cukiságban nagyon erős standnál fából készült állatfigurás díszek, ajtónévtáblák, órák, falra szerelhető mágneses kulcstartók sorakoznak. Különösen tetszett, hogy minden teljesen személyre szabható, a névtáblára helyben felírják nekünk az ajándékozott nevét, a mágneses kulcstartóra pedig akár a családunkra leginkább hasonlító bájos fa figurákat is összeválogathatjuk.

  Artisan manufaktúra: cukiságban erős
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

   Külön piros pont jár a csomagolásért: az órákat és egyéb, szállításra kényesebb tárgyakat kartondobozba rögzítve kapjuk kézhez, így senkinek nem kell attól tartani, hogy a hazabuszozás vagy vonatozás közben megsérül az ajándék.

  Ginkgoside ékszer (18B): A szomszédos pultnál Ambrus Zsolt egykori kertészmérnökből ékszerkészítő portékái között lehet válogatni. Látszik a munkáin, hogy a természet adja a legtöbb inspirációt, a legszebbek a cég nevét adó termékek, azaz a ginkgo levelet formázók.

  Gingkoside ékszer
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

   Boros Hajnal keramikus (16B): Különleges, japán technikával készülő ékszereket vehetünk itt. A pulton különböző színárnyalatok – vannak hideg, fémes színűek, de vidámabb türkizek és rózsaszínek is – szerint vannak rendezve a csecsebecsék, így könnyebb összeválogatni őket, ha egy komplett szettet szeretnénk összeállítani.

  Boros Hajnal keramikus munkái: minden ékszer egyedi
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

  Mézes-Képes (18A): Ennél standnál a békéscsabai vándorfotográfus-mézeskalácsos házaspár, Kádár Manni és Ferenc kínálja portékáit. Hogy ez úgy hangzik mint egy mese? Olyan is az egész, a mézeskalácsokat és régi fényképeket árusító Ferenc öltözékétől egészen a bájos kiszolgálásig. Aki nem szereti a mézeskalácsot, annak a magángyűjteményekből felvásárolt régi fotókból készült képeslapokat ajánljuk.

  Kádár Ferenc, és az ő mesebeli óriáskeze
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

  Bábos Dorka Mézeskalács (4B): Ugyancsak mézeskalácsokat kínálnak ennél a standnál is, de itt inkább a cuki figurákra álltak rá, olyanokat vehetünk, mint bárányos, cicás vagy éppen maciházaspáros.

  Bábos Dorka mézeskalács medvéi
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

   Pankotai bőr és selyem (26A): Itt vidám színű, festett selyem ékszerek, és nagyon trendi bőrtáskák között válogathatunk. Ideális terep például a legjobb barátnő ajándékának beszerzéséhez.

  Pankotai bőrtáskák, és kézzel festett selyem ékszerek
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

   Bély Ágnes keramikus (14B): Ennél a standnál gyönyörű, pasztellszínű kerámiákat kínálnak, mi az alant látható szappantartókba annyira beleszerettünk, hogy hamarosan visszatérünk a vásárba, és veszünk egyet otthonra.

  Bély Ágnes keramikus
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

   Paál Sándor tűzzománc (21B): Itt különleges, aprólékos tűzzománc ékszereket és képeket kínálnak. Érdemes a művész alkotásait a honlapján végigböngészni, sokféle hangulathoz és stílushoz passzolnak termékei.

  Tippek ajándékvásárláshoz
  Amikor nyugiban lehet válogatni: Aki teheti, inkább hétköznap nap közben vásároljon, mert sokkal szellősebb ilyenkor a tér. Míg hétvégén gyakorlatilag közelharcot kell vívni a pultokért, holt időben nyugodtan nézelődhetünk, és aki nyitott az ilyesmire, az a kézművesekkel is szóba tud elegyedni. (Amit egyébként melegen ajánlunk, csupa kedves emberrel találkoztunk ottjártunkkor.)
  Kedvezmény: A belföldi Budapest Card tulajdonosok öt százalékkal olcsóbban vásárolhatnak a kézművesektől.

  Bomo Art papíráru (13B): Itt békebeli hangulatú, kézzel készített papírárut vehetünk, a kínálatban szép noteszek, naptárak, képeslapok sorakoznak.

  Bomo Art
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  Bomoart.hu

   Independent Művészeti Egyesület (22B): A stand specialitása a Tiffany üveg technikával készült ékszerek és dísztárgyak. Nekünk a préselt virággal készült ékszerek, és dísztárgyak tetszettek a legjobban.

  Independent Művészeti Egyesület
  Galéria: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
  mimi / Travelo

  DesignByRothAniko (15D): Mesekönyvi illusztrációknak is beillő borítójú jegyzetfüzetek, naptárak, képeslapok és táskák kaphatók itt.

  Hasznos tudnivalók
  Megközelítés: Budapest, V. kerület, Vörösmarty tér. Busszal (16, 105, 109), villamossal (2, 47, 49), metróval (1, 2, 3)
  Nyitva tartás:
  Vendéglátók: November 11. - december 29., vasárnaptól csütörtökig 10-22 óráig, pénteken és szombaton 10-23 óráig. December 24-én 10-16 óráig, december 25-26-án 10-18 óráig, december 31-én 10-06 óráig, január 1-jén 11-22 óráig.
  Kézművesek: November 11. - december 29., vasárnaptól csütörtökig 10-20 óráig, pénteken és szombaton 10-21 óráig. December 24-én 10-14 óráig, december 25-26-án 12-18 óráig, december 31-én és január 1-jén zárva.
  Színpadi programok: November 11-27. péntekenként 17-21, szombaton és vasárnap 10-12.30 óráig és 16-21 óráig, november 28. - december 29. hétköznapokon 17-20 óráig, pénteken 17-21 óráig, szombaton és vasárnap délelőtt 10-12.30 óráig, és szombaton délután 16-21 óráig, vasárnap délután 16-20 óráig. A részletes programot itt tudják átnézni.
  Játszóház: Az ingyenes játszóházban a gyerekek népi mesterségekkel ismerkedhetnek (részletes program itt). November 11-27. pénteken, szombaton és vasárnap 10-13 óra, és 14-18 óra között. November 28. - december 29. minden nap 10-13 óra, és 14-18 óra között.
  Bögre: A forró italokat a vásárban vagy hőálló műanyagpohárban kérhetjük, vagy különböző mintájú, piros vagy fehér színű bögrékben, melyekért 700 forintot kell az ital árára ráfizetni. A bögrét visszaváltani nem lehet, csak akkor kérjük ebbe, ha meg akarjuk tartani. Egyébként aranyos a dizájn, ha szeretnének valami kis vásárfiát, vagy éppen bögrehiány van otthon, érdemes beruházni rá.
  Vécé: A Harmincad utca felőli bejáratnál fűtött vécékonténereket találunk, rendes angol vécével, úgyhogy más fesztiválokkal ellentétben itt semmi Toi toi.

  Újságírónk a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. vendégeként járta végig a karácsonyi vásárt, de ez nem befolyásolja véleményét.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!