Az advent is fesztivál: dj, koripálya és filmek a Bazilika homlokzatán

A Városháza Parkban és a Bazilikánál is rengeteg izgalmas program várja, a koncertek, színház, zenés rövidfilmek mellett kortárs irodalmi előadások is lesznek. Miskolcon kanapéval bővül az adventi villamos.

 Az Adventi Ünnep a Bazilikánál ötödik alkalommal várja látványos programokkal, kézműves termékek gazdag választékával, esténként látványos fényfestéssel, ingyenes koripályával, jótékonysági és családi programokkal, valamint a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálatával a látogatókat.

Advent első vasárnapján a boldog békeidők karácsonyi hangulatát varázsolta a térre az ExperiDance az Angyalok Kara kórusprodukcióval.

 

Vetítés a Bazilika homlokzatára
Galéria: Advent 2015
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az adventi ünnepet az egyik legnépszerűbb karácsonyi mese, a Diótörő 3D-s animációja a Bazilika monumentális homlokzatára vetítve tette még emlékezetsebbé. A klasszikus történtet a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók dolgozta fel 5 perecben, a 2D és 3D animációt élő szereplős, kosztümös felvételekkel és más különleges megoldásokkal ötvözve. Az eredeti hanganyagot a Petőfi Rádió egyik rezidens DJ-je, Dj Vida G dolgozta át.

Ezzel az új kisfilmmel bővül az Adventi Ünnep idején a Bazilikára minden nap vetített karácsonyi témájú, zenés rövidfilmek sora. Így a minden nap 16.30 és 22 óra között fél óránként látható programon hat látványos alkotásban gyönyörködhetnek.

 

Jazz és színház a Városháza Parkban

 

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár vasárnap a Városháza parkban. Itt, valamint a Vörösmarty téren és a Szent István téren december 31-ig csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket.

A Városháza téri programok között van hócsúszda és számos más attrakció. A karácsonyi vásár már november 21-től zajlik, a téren felállított Üvegház is várja a látogatókat. A fesztiválon az óriási adventi koszorú mellett látható a budapesti óvodások és iskolások által feldíszített fenyőfa-kiállítás és Budapest legnagyobb karácsonyfája a Főkert Nonprofit Zrt. jóvoltából.

A tér központi részén felállított fűtött Üvegházban hétköznap esténként mintegy hatvan amatőr művészeti csoport: kórusok, színjátszók, hagyományőrzők, zeneiskolák és színi tanodák növendékei, együttesek, tánccsoportok mutatják be karácsonyi műsoraikat.

A négy adventi hétvégén egész napos rendezvényeket szerveznek. Péntek, szombat és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket, koncertekkel a fiatalokat és a felnőtteket. Idén a fiatal együttesek mutatkoznak be, nemcsak dzsessz, komolyzene, világzene, hanem populárisabb, pop és crossover műfajokban is, és lesz kortárs irodalom zenével programsorozat.

Néhány név a fellépők közül: Fabula Bábszínház, Magyar Népmese Színház, Kabóca Bábszínház, Marica Bábszínháza, Eszme, Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Eszter-lánc Mesezenekar, Words Are Melodies, Szeder, Aurevoir Zene, Windsingers, Jónás Vera, Enyedi Sugárka Jazz Tett, Amoeba, Swing a la Django, Závada Péter és Rátkóczi Huba, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Bachstage, Eastwing Quartet, Butterfly Effect, Góbé és a Mirna.

A jótékonysági gyűjtések idén a gyerekek a gyerekekért mottóval zajlanak: olyan programokat is hirdettek, amelyekre hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekeket hívnak meg.

 

Nyíregyháza belvárosa is fényben úszik
Galéria: Advent 2015
Fotó: Balázs Attila / MTI

 

Kandalló és kanapé a miskolci villamoson

 

Miskolcon az idei adventben hagyományosan újra elindul a kívül-belül ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos, melyet negyedik éve készítenek lelkesen a közlekedési vállalat dolgozói. Minden évben megújul, egy-egy új látványelemmel gazdagodik ez a különleges szerelvény, idén egy elektromos látványkandalló és egy kanapé teszi még szebbé, még hangulatosabbá.

A város adventi villamosát idén kívülről közel egy kilométernyi fényfüzér, kétszáz méter fénycső, belülről az ún. ledes csillagos égbolt, egy elektromos látványkandalló, egy szép kanapé, valamint több száz karácsonyi dísz és több száz méternyi díszítőszalag öltözteti ünnepi pompába.

Az adventi villamos november utolsó vasárnapjától közlekedik a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között.

Nyíregyházán a Kossuth téren, a város adventi koszorúján is ég már az első gyertya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek