Ennyi betlehemet egy helyen még sehol nem látott!

Több mint százéves tárgyak, archív fotókon megelevenedő népszokások, a restaurálási munka kulisszatitkai, a magyar mellett olasz, francia, guatemalai és más, távoli népektől származó betlehemek láthatók a Néprajzi Múzeum december 5-től látogatható tárlatán.

A Néprajzi Múzeum betlehemes kollekciója az ország legnagyobb gyűjteménye, amelyet először mutatnak be az érdeklődőknek egy nagyszabású kiállításon, írja az MTI. A Betlehem - "nagy dolgok a jászolnál történnek" című, december 4-én nyíló kiállítás a Néprajzi Múzeum jelentős betlehemes anyagát, több mint 50 tárgyat mutat be - mondta el Szojka Emese muzeológus, a kiállítás kurátora a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: az országban ez a legjelentősebb betlehemes gyűjtemény, amelynek legnagyobb része a történelmi és a mai Magyarország területeiről származik néprajzi gyűjtésből.

Puffancs / Indafotó

 A tárlat tudománytörténeti felütéssel kezdődik, érzékeltetve, hogyan fordult többek között a néprajztudomány, a folklorisztika, az irodalomtörténet és a nyelvészet figyelme a betlehemezés felé. Példákkal érzékeltetik a népszokást, amelynek központi eleme a betlehem, majd azt próbálják felvázolni, hogy a múzeum milyen módon kezeli és igyekszik megőrizni ezeket a tárgyakat. A tárlat kitér a színpadi megvalósulásokra is, valamint a művészi ábrázolások példáit is bemutatja - ismertette a részleteket a kurátor.

Hozzátette: a restaurálás azért volt átütő esemény, mert ezek a tárgyak ott álltak évtizedeken, évszázadokon át a raktári polcokon, és ahogy a restaurátor elkezdte feltárni és kibontani őket, kiderült, hogy a betlehemek csodálatos benti világot takarnak gyönyörűen feldíszített képekkel, installációkkal. A sajtótájékoztató résztvevői három - 1890-ből, 1907-ből és 1960-ból származó - betlehem belsejébe tekinthettek be egy különleges kamerával az InterMap Térinformatikai és Közigazgatás-fejlesztési Iroda Kft. segítségével.

Nemes-Takách László restaurátor elmondta: munkájának egyik érdekessége, hogy sokféle anyaggal találkozik. "Szétszedem a betlehemet és kiderül, hogy mikor adták fel, kinek címezve, milyen anyagokat építettek bele, saját maga csinálta-e, ezek mind leolvashatók a tárgyról" - fogalmazott. Rámutatott: a tárgy megbontásakor megismeri a szerkezetét és az alkotó anyagokat, amelyek a visszaépítéskor ismét láthatatlanok lesznek. A Dunántúlról származó 19. századi betlehemről többek között elmondta: alaposan átgondolt szerkezete van, belül a falakon és a mennyezeten szentképekkel, belógatott papír- és zselatincsillagokkal díszítve, az oltárt textilcsipkével borították.

A 2016. április 17-ig látogatható tárlaton egyszerre láthatók a korabeli fotográfiák és élőben a rajtuk szereplő tárgyak, például a 116 éves Nagykanizsáról származó betlehem, emellett a hatalmas szatmárcsekei betlehem és az 1930-as évekből származó magyaros motívumokkal ellátott betlehemek is színesítik az anyagot.

A kiállítás a betlehemről mint kultúrtörténeti és művészeti tárgyról is szól: megjelenik a betlehem egyetemes, keresztény kultúrtörténeti jellege, utalással a betlehemállítás történetének és változásának fontos állomásaira. Az olasz, francia, bajor és cseh példányok mellett láthatók lesznek a múzeum saját nemzetközi gyűjteményéből származó perui, guatemalai és mexikói betlehemek is. A tárlaton látogatók megismerhetik a restaurálási munkát is.

A magyar népszokásokból ismert betlehem jelentős történeti múlttal rendelkező ünnepi tárgy, amely sokáig a karácsony legfontosabb, jelképes értékű kelléke volt. Hordozható, rendszerint fából épített, színes papírral borított alkotmány, amely templomot, istállót ritkán barlangot ábrázol. Az építmény belsejében, középen legtöbbször egy gyertya áll, amelyet az előadás idejére meggyújtottak. A fény megvilágítja a betlehem szentképekkel díszített falát és látni engedi a belehelyezett apró figurákat: a jászolban fekvő Kisjézust, mellette Szűz Mária és Szent József alakját, az istálló állatait.

December 12-én a kiállításhoz kapcsolódva családi napot rendeznek, amelyen múzeumpedagógiai foglalkozások, bemutatók és betlehemes találkozó várja az érdeklődőket. Fellép a Sebestyén Ádám Székely Társulat Kakasdról, akik bukovinai székely betlehemezést adnak elő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek