Téli történetek és gesztenyesütés a Skanzen adventi hétvégéin

Téli történetek és gesztenyesütés a Skanzen adventi hétvégéin

Bár október 31-ével véget ért a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyári időszámítása, a skanzenesek még nem vonulnak el téli pihenőre: december közepéig hétvégeken még várják a jó levegőre, szép környezetbe, érdekes és hangulatos programokra vágyó látogatókat - olvasható a közleményükben.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 November 14-15-én a téli estéken a fonóban együtt szorgoskodó és mulatozó falusiak életét idézik fel a skanzenben. Olyan téli történetek hangzanak el, amely mellé forró teát, sült almát, sütőtököt és mézeskalácsot lehet majd majszolgatni, az ősz terményeiből tökös-mákos rétes és csutkababa készül, a sötétséget pedig frissen mártott gyertyával lehet elűzni.

November 21-én és 22-én még tart a Kisfarsang, a mulatságok és eljegyzések ideje, amit hagyományos disznóvágással elevenítenek fel. Lesz minden, ami egy hamisítatlan disznótorhoz dukál: friss töpörtyű, illatos tepertős pogácsa és finom hájas tészta. Aki pedig nemcsak a finomságok miatt látogat ki a Skanzenbe, az jegykendőt is készíthet.

A következő hétvége már Advent első hétvégéje is, amikor a látogatók elkészíthetik saját adventi koszorújukat vagy karácsonyi ajtódíszüket, az adventi böjt jegyében pedig káposztás kocka készül valódi, ott és akkor gyúrt házi tésztából.

Mikulás hétvégéjén nemcsak a nagy szakállú Szent Miklóssal találkozhatnak a gyerekek, hanem folytatódik a karácsonyi készülődés mézeskalácssütéssel, kukoricapattogtatással, sült gesztenyével és karácsonyfadísz-készítéssel. December 12. és 13. napját már a betlehemezésnek és a lucázásnak szentelik a skanzenesek, amikor házi szaloncukor fog főni a tűzhelyen, papírbetlehemek és karácsonyi ajándékok készülnek, vasárnap pedig a Lajta táncegyüttes fiataljai játsszák el a Luca-napi rítust portáról portára járva. A szervezők ígérete szerint a látogatók egy kis zacskó lucabúzával térhetnek haza, amit a hagyományok szerint ezen a napon kell elvetni, hogy karácsony napjára üde zöldben pompázzon, és jövő évre jó termést, jó egészséget hozzon a családnak.

Advent harmadik vasárnapján, december 13-án délután négy órától könyvbemutatót tartanak a
skanzenesek Szentendre főterén: a Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik című, a Skanzenben játszódó mesekönyvet mutatja be és dedikálja a szerző, Molnár Krisztina Rita a Líra könyvesbolt előtt. Ekkor néhány órára megelevenednek a könyv szereplői, akikkel az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a dedikálás előtt és után.
Az adventi hétvégék programjairól bővebben itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek