Mennyibe fáj, ha végig akarom inni a vásárokat Bécsben?

Puncs 3,50 euró, meleg étel 5 euró, édesség 4 euró. Ha haza akarja vinni a bögréjét, az újabb 2,50 euró. Váltson pénzt gazdagon, ha Bécsbe megy vásározni.

Kiruccanást tervez a bécsi vásárokba? Ha bírja a gyűrődést, akár egy nap alatt is letudhatja a leghangulatosabbakat. (Hogy melyek azok? Ide kattintva kiderül.) Így megspórolhatja a szállás költségét, a megmaradt pénzt pedig elverheti forralt borra, puncsra és csokiba mártott gyümölcsökre. Kíváncsi, hol van a legfinomabb puncs, és milyen ízű a bio szejtánburger? Olvasson tovább!

 

Italok

 

Egy biztos: bögrében gőzölgő forró italok nélkül nincs adventi vásár. Van, aki a klasszikus forralt borra esküszik, más a különleges puncsokért rajong, aki pedig vezet, annak be kell érnie a teával, forró csokival, kávéval. A legfontosabb tudnivaló – a konkrét árakon kívül – az, hogy vásártól függően 2-2,5 eurós betéti díjat számolnak fel a bögrékért. Ha a végén visszaadjuk, visszajár a pénz, ha viszont szívesen megtartanánk szuvenírbe, gond nélkül magunkkal vihetjük, hiszen már kifizettük őket. (Ezt csak azért gondoltuk tisztázni, mert elsőre meglepő lehet, ha két, darabonként 3 eurós forró ital kikérése után a pultos 11 eurót kér tőlünk.) A korábbi években a Prater karácsonyi vásárán adták a legklasszabb bögréket, idén az MQ medvés bögréje tetszett a legjobban.

Puncsos pult a freyungi biopiacon
Galéria: Adventi vásár kaják Bécsben
(Fotó: mimi / Travelo)

 Vasárnapi látogatásunkkor lelkesen kóstolgattuk a forró italokat a különböző vásárokban, ennek egyik eredménye az lett, hogy egy idő után egyáltalán nem fáztunk, a másik pedig, hogy két kedvencre is bukkantunk. Az egyik puncs az MQ vásárának Kantine nevű jégkunyhójában várt ránk, gyömbér-narancs ízesítésben (Ingwer-Orange Punsch néven keressék, 3,50 euróba kerül). A másikat pedig az idilli Spittelberg-negyed vásárán kóstoltuk, a Spittelberggasse közepe felé, African Roots fedőnéven kell keresni ezt a mangó, ananász, gyömbér és csili ízesítésű italt. Aki nem szereti az enyhén csípőset, annak nem ajánljuk, mindenki másnak viszont igen, ára 3,40 euró.

Mennyi az annyi: italok
Freyung: alkoholos puncsok (narancsos, erdeigyümölcsös), forralt borok 3,50 euró, alkoholmentes forró italok (málnás, almás-gyömbéres) 3 euró, gyerekpuncs 2,50 euró, karácsonyi puncs 3,50 euró, forralt uhudler (osztrák bor, nálunk tilos ilyet készíteni, hogy miért, ide kattintva megtudhatja) 4 euró, sör (0,33 liter) 3 euró
Altes AKH: narancsos puncs, forralt bor 3,50 euró, Jack Daniel's puncs 4,20 euró, málnás és meggyes turbópuncs 4,20 euró
MQ: sör (0,33 liter) 3,20 euró, puncsok (gyömbéres-narancsos, meggyes, bodzás, mangós) 3,50 euró, gyerekpuncs 2,50 euró
Spittelberg: alkoholos puncsok 3-4 euró
Karlsplatz: forralt bor 2,50 euró, alkoholos puncsok 4 euró, limonádé 2,50 euró, ásványvíz 2 euró, egy pohár bor 2,50 euró

 

Ételek

 

Az általunk bejárt vásárok közül a legszimpatikusabb fogásokat a Freyung biopiacán, a Spittelberg-negyedben és a Karlsplatzon láttuk. Általánosságban elmondható, hogy bár nem olcsó a vásárkoszt, még mindig pénztárcakímélőbb tevékenység a pultoknál falatozni, mint beülni egy átlagos étterembe a belvárosban. Bármilyen fellengzősen hangzik is, a legfinomabb étel a Karlsplatz biostandjánál 5 euróért megvásárolható bio szejtánburger volt. (Tegyük hozzá, hogy ekkor már sok puncs lecsúszott, és elég éhesek is voltunk.)

Finom falatok a Spittelberg-negyedben
Galéria: Adventi vásár kaják Bécsben
(Fotó: mimi / Travelo)

 A szendvics pirított szezámmagos buciban érkezett, a jól megfűszerezett szejtán (mely gabonahús néven is ismert) szeleten kívül káposztasalátát tartalmazott. Nem vagyunk vegák, sőt, kifejezetten szeretjük a húsos hamburgereket, ennek ellenére remek választásnak bizonyult. Kóstolják meg, érdemes.

Mennyi az annyi: ételek
Freyung: bio sajttál 6,50 euró, sajtos kenyér 2,50 euró, sonkás kenyér 2,80 euró, virsli 3,80 euró
Spittelberg: sonkás-tormás kenyér 2,50 euró, tepertőkrémes-lilahagymás kenyér 2,50 euró
Karlsplatz: bio szejtánburger 5 euró, sajtos nokedli (Käsespätzle) 5 euró
Stephansdom: gulyásleves cipóban 6,40 euró, fokhagymakrémleves cipóban 5,60 euró, sütőtökkrémleves 5,80 euró

 

Desszertek

 

Sajnos nem vagyunk különösebben édesszájúak, így idén nem ruháztunk be cukormáztól csillogó almákba és csokicsodákba se. A korábbi években viszont többször vettük csokiba burkolt epret, illetve más hurkapálcára fűzött, csokiszökőkútban megmártott gyümölcsöket, ezeket ajánlani tudjuk, de olyan helyen vegyék, ahol frissen készül, úgy sokkal finomabb. Ezeket 3,30 euróért lehet megvenni, például a Freyungon láttunk ilyen pultot.

Giga édesség gömbök
Galéria: Adventi vásár kaják Bécsben
(Fotó: mimi / Travelo)

 Egyébként is ez a vásár volt a legjobban ellátva édességekkel: a csokiba mártott alma 2,50 euróba, a cukormázas alma 2,30 euróba, a cukros szőlő 3,30 euróba, a cukros dió 3,30 euróba, a goffri (nutellás, vaníliás, lekváros ízekben) 4 euróba, a marcipánnal, trüffelkrémmel, pezsgőkrémmel töltött zavarbaejtően nagy golyók 3 euróba kerültek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek