Potom hét óra alatt Munkácsra vonatozhatunk

Túl vagyunk a MÁV nagy menetrendváltásán, december 9-én már új időtáblákat bogozhatunk ki, és ezzel együtt új járatok is megjelentek az állami vasúttársaság kínálatában. Cikkünk szempontjából az érdekes, hogy vasárnap 7:23-kor elindult az első közvetlen vonat Budapestről a kárpátaljai Munkácsra.

A különlegessége az, hogy a Latorca IC tengelyátszerelés nélkül jut el a városba.  

Mindez azért nagy szó, mert Ukrajnában más nyomtávokon közlekednek a vonatok, így a határon több órát kellett várakozni, amíg az összes kocsi tengelyeit kicserélik. Ez a múlté, így 7 óra alatt abszolválható a táv – áll a MÁV közleményében.

Az ukrán nagykövet is megtekintette az első vonatot Munkácsra.Forrás: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine to Hungary / Facebook

A Latorca InterCity naponta fog járni, 7:23-kor indul a Nyugati pályaudvarról és helyi idő szerint 15:20-kor érkezik Munkácsra. Ellenkező irányban 12:30-as munkácsi start és 18:37-es budapesti finis jellemzi majd.

Technikailag az kellett mindehhez, hogy az ukrán oldalon amúgy meglévő, normál nyomtávú, Csapról Munkácsba vezető pályát felújítsák. Munkácson pedig új peront és esőbeállót építettek, odavezető térköves utat alakítottak ki.

A személyzetet zömmel a MÁV adja, de az ukrán vasút (UZ) is ad például mozdonyvezetőt és jegyvizsgálót. A vonat megáll a két végcél között Zugló, Kőbánya-Kispest, Ferihegy, Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Kisvárda, Záhony és Csap állomásokon is.

Ez utóbbi két állomáson ellenőriznek a vámosok és határőrök. Kishatárforgalomban utazók itt a menetrend szerinti indulás előtt 15 perccel szállhatnak fel, illetve az érkezés után 15 perccel szállhatnak le legkorábban.

Ha már kishatár: egy helyi vonat is közlekedik Záhony–Munkács között: Záhonyból 8:35-kor indul, Munkácsra helyi idő szerint 11:33-kor érkezik. 16:20-kor jön vissza és Záhonyba 17:21-kor ér be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek