Ezt a helyet válassza a repülőn, hogy elkerülje a légúti nyavalyákat

A különböző kórokozók és baktériumok persze elkerülhetetlenek a közösségi helyeken, így a repülőgépeken is, de ha jó helyre ül az ember, nagyobb eséllyel tarthatja magától távol ezeket - írja cikkében a Travel and Leisure.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ugyanis néhány napja publikáltak egy  tanulmányt, amelyből kiderül, hogy az a legjobb, ha ablak melletti ülést foglalunk magunknak, és a teljes repülőút ideje alatt ott is maradunk a székünkön. A kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy ha a gépen elkezdünk közlekedni - akár csak pár percre felállunk, hogy megmozgassuk végtagjainkat, vagy meglátogatjuk a mosdót -, a levegő áramlását megváltoztatjuk, tovább cirkuláltatjuk, és így a kórokozókat is lendületbe hozzuk. Ezért van az, mutat rá a tanulmány, hogy egy gépen a légiutaskísérő nagyobb eséllyel fertőzheti meg az utasokat, mint mondjuk egy eleve beteg utas a közvetlen környezetét. 

Forrás: Shutterstock

A felmérés során tíz, egy folyosós géptörzsű, transzkontinentális amerikai járat utasainak mozgását figyelték, majd egy szimulátorgépben lemodellezték, vajon cseppfertőzéssel hogyan terjednének egy ilyen gépben a kórokozók.

Ez alapján arra jutottak, hogy a legbiztosabban az ablaknál ülő embereket kerülik el ezek a baktériumok, mert ők eleve nem szívesen mozgatják a mellette ülő utastársaikat, és kétszer is meggondolják, hogy kimenjenek-e a mosdóba. A felmérés eredménye szerint azok, akik a folyosó mellett ültek közvetlen, 80 százalékban felálltak helyükről, mosdóba mentek, sétáltak. A középen ülőknek már csak 62 százaléka tette ugyanezt, az ablaknál ülőknek pedig mindössze 43 százaléka hagyta el helyét a repülőút ideje alatt. A szimulátoros modellezés során kiderült, hogy ha a gépen komolyabb vírus vagy kórokozó lett volna, akkor utóbbiak jóval kisebb arányban szedhettek volna össze influenzát vagy egyéb légúti betegséget, mint a folyosó mellett ülők, akik körül a kórokozóval terhelt levegőt a légiutaskísérők és más utastársak is folyamatosan feléjük cirkuláltatták.

A felmérés során azonban az is kiderült, hogy a tíz vizsgált járat közül azokon a gépeken, ahol egy valaki már eleve betegen szállt fel 149 utastársa mellé, akkor is mindössze plusz egy-egy ember szállt le frissen fertőzötten a gépekről.

Egyébként pedig azok, akik egy nyilvánvalóan beteg utas mellett ülnek, legfeljebbb annyit tehetnek, hogy fejük felett bekapcsolják a mini ventillátort és elkergetik a baktériumokat - tanácsolja a lap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek