Kontinensek között repült a mustármagos, biodízel-hajtású Dreamliner

2018. január 29-én felszállt a világ legbiztonságosabbjának tartott Qantas légitársaság Boeing 787-ese, és Los Angeles-ből Melbourne-be repült kizárólag biodízel hajtással, melynek egy része mustármagból készült.

A QF96 jelű járat összesen 24 ezer kilogramm biodízelt égetett el az út során, melynek tíz százaléka kizárólag mustármagból (brassica carinata) származott – írja az Independent.

Az így kapott üzemanyag az út során 7 százalékkal alacsonyabb káros kibocsátást eredményezett, mint a korábbi megoldások. A Qantas szerint a Dreamliner a tökéletes gép a jövő fenntartható repüléséhez.

A Qantas egyik Boeing 787-eseForrás: Flickr.com

A különleges üzemanyagtól függetlenül az út teljesen rutinszerű – erre is ugyanolyan ellenőrzések és tanúsítványok vonatkoznak, mint a normál üzemanyagokra, tehát semmilyen extra előkészületre nincs szükség.

A kanadai mezőgazdasági vállalatnak, a Agrisoma Biosciences-nek jutott először eszébe, hogy mustármagból biodízelt alkossanak: az egy hektáron termett mustármagból 400 liter üzemanyag állítható elő. Ami igazán érdekes, hogy a mustármag nagyon ellenálló növény: ott is megél és szépen fejlődik, ahol más növények nem.

A Qantas célkitűzése, hogy 2020-ra kizárólag biodízellel hajtott gépeket üzemeltessen. A fenti lépésre azt követően került sor, hogy több légitársaság is próbálkozik a fenntarthatóság felé mutató megoldásokkal. 2016 novemberében például az Alaskan lett az első légitársaság, amely megújuló energiát használt kereskedelmi célú járat meghajtására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek