Százezer utas bukhatja pénzét az Air Berlin csődje miatt

Százezer utas bukhatja pénzét az Air Berlin csődje miatt

Az Air Berlin megerősítette azokat a német sajtóértesüléseket, amelyek szerint körülbelül százezer darab repülőjegy veszítette el érvényességét a járatok jelentős részének törlése miatt, a jegyek tulajdonosai nem reménykedhetnek abban, hogy visszakapják a befizetett összeget - írja a TurizmusOnline az Fvw.com cikke alapján.

A fizetésképtelenné vált légitársaság október 15-ével leállítja hosszú távú járatait, emellett számos rövid- és középtávú járatát is törölte az utóbbi hetek során. Az Air Berlin honlapján olvasható információk szerint fokozatosan állnak le a hosszú távú járatok párhuzamosan azzal, ahogy a lízingcégek visszaveszik a légitársaságtól az Airbus A330-as típusú repülőgépeket. A Düsseldorf és Los Angeles közötti járat szeptember 25-én repült utoljára. Szeptember 29-én leállt a Hamburg és München, továbbá a Köln/Bonn és München közötti járat is.

Elsősorban azok az utasok jártak rosszul, akik augusztus 15-e, vagyis a légitársaság fizetésképtelenségének bejelentése előtt foglalták le hosszú távú útjukat. Befizetéseik ugyanis a fizetésképtelenségi készpénzalapba kerülnek, és nagyon kicsi a remény arra, hogy bármilyen kompenzációt is kapjanak, mint kishitelezők. Egészen más a helyzet azon utasok esetében, akik augusztus 15. után foglaltak maguknak helyet valamelyik járaton. Az Air Berlin szóvivője szerint az ő pénzüket "félreteszik", és őket teljes mértékben kártalanítják, ha a járatuk törlésre kerül.

2017 első félévében az Air Berlin 433,8 millió eurós adósságot halmozott fel, míg tavaly ugyanekkor 271,5 millós volt a vesztesége. Bevételei közben 1,5 milliárd euróról 1,7 milliárdra nőttek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek