Újabb ingyenes wifi pontokat létesítenek Európa-szerte

  Újabb ingyenes wifi pontokat létesítenek Európa-szerte

  Megszavazta az Európai Parlament (EP) az ingyenes wifi hozzáférési pontok kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját. Ez azt jelenti, hogy Európa-szerte körülbelül hatezer, vezeték nélküli internet hálózattal eddig le nem fedett településen építenek majd ki hotspotokat az elkövetkező három évben.

  Fotó: Karen Bryan / Flickr

  A döntés a keddi strasbourgi plenáris ülésen született 582 igen szavazattal, 98 ellenében, 9 tartózkodás mellett. A WiFi4EU névre keresztelt kezdeményezés célja, hogy a közösségi élet színterein, tehát a közterületeken illetve közintézményekben mindenki ingyenesen, jó minőségű internethez férjen hozzá - írja az MTI az EP sajtószolgálata nyomán.

  A támogatásra ennek megfelelően főként a közintézmények és fenntartóik pályázhatnak majd; a cél az, hogy a települések főterein, parkjaiban, múzeumaiban, könyvtáraiban, vasútállomásain, illetve kórházaiban mindenütt elérhető legyen a nagy sebességű, térítésmentes wifi. Az erre elkülönített összeg jelenleg 120 millió euró, a kivitelezés határideje 2020.

  Az első pályázatokat a jövő év elején lehet benyújtani; a résztvevőknek vállalniuk kell, hogy legalább három évig állják a működtetés költségét, könnyen hozzáférhető, teljesen ingyenes és biztonságos hálózatot üzemeltetnek, továbbá a személyes adatokat nem használják kereskedelmi célokra. Ha egy településen vagy régióban már létezik hasonló szolgáltatás, akkor nem lehet további támogatást igényelni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!