Diétázik, de nem tudja mit egyen a vízparton? Dietetikusunk listázta

A nyaralás alapvetően a gondtalan pihenésről és a vele járó gasztronómiai élvezetekről szól. Kivéve, ha utóbbit valamilyen diétánk teszi a szokásosnál is bonyolultabbá. Persze ekkor sem lehetetlen küldetés figyelni a szabályokra. Következzenek is dietetikusunk tanácsai ahhoz, hogy mit együnk a parton, és mit csomagoljunk az utazásra - pláne, ha repülni is fogunk.

Aki diétázik – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, vagy esetleg valamilyen táplálékallergia, -intolerancia miatt - , az többnyire önszántából és a saját egészsége érdekében teszi ezt. Egyrészt, hogy megőrizze az egészségét, másrészt, hogy megelőzze a rövid vagy hosszabb távon kialakuló panaszokat. No, de a diétázó is csak ember, aki időnként elbukik, kísértésbe esik. Ez majdnem elkerülhetetlen. És hát a nyaralás vagy a strandolás bizony érzékeny pont.

Az okosan és mértékkel jótanács persze nem itt kezdődik Fotó: johnjt44 / FlickrForrás: Travelo

 Ugyanakkor az már egy másik szélsőség, ha valaki éppen a diétahibák megelőzése érdekében úgy am block le is mond a strand nyújtotta örömökről, és inkább el sem megy, mert ott nem eheti azt, amit „szabad". Ez már komoly pszichés helyzet, akár evészavar tünete is lehet. Ha ezt tapasztaltjuk magunkon vagy másokon, célszerű átgondolni, vajon a diéta van-e értünk vagy fordítva...!

 

Előkészületek

 

Mondanom sem kell, hogy ha speciális étrendünk van, tájékozódjunk előre a szálláshely, strand, illetve az odavezető út során szóba jöhető étkezési lehetőségekről, és amit lehet, kell, azt vigyük is magunkkal. Vagy legalábbis nézzünk utána, hol szerezhetjük be, mivel helyettesíthetjük (van-e például a közelben vagy odafele útba ejthető hipermarket vagy speciális élelmiszereket is biztosító élelmiszerüzlet)!

Az internet korában ez szerencsére sokkal egyszerűbb, és a vendéglátóhelyek, utazási irodák is egyre felkészültebben várják a diétázó turistákat. Ha pedig a saját honlapjukon nem találunk elég információt, még mindig ott van az e-mailes, skype-os, facebookos megkeresés lehetősége, és az utazók tapasztalatait gyűjtő portálok, applikációk is segítségünkre lehetnek.

Ha pedig hosszabb nyaralást tervezünk, akkor beszéljünk előre a dietetikusunkkal, kezelőorvosunkkal is, hogy egyénre szabottan állíthassuk össze a nyári étrendünket is!

 

Programozott elcsábulás

A diétázás azonban nem a mindent vagy semmit elvet jelenti. Jó esetben semmi komolyabb, marandó kárunk nem származik egy-egy kihágásból, rosszabb esetben némi rosszullét, hasfájás, kiütések és egyebek lehetnek a túlzott hedonizmusunk következményei. Nem éri meg, hogy elrontsuk éppen azt a kevéske időt, amit az önfeledt pihenésre szántunk. Szabad lazítani, sőt, de a megfelelő keretek között.

Néha ez is simán belefér, pláne, ha nyaral az ember Fotó: Laura Thorne / FlickrForrás: Travelo

 Mérjük fel a kihágásaink esetleges következményeit és ezek súlyosságát! Egy laktózérzékeny még csak-csak megússza (bár nem szárazon és gond nélkül) a tejszínes fagylaltot vagy a sajtos-tejfölös lángost, de mindez egy tejfehérje-allergiásnak már komolyabb kihágásnak számítanak. Egy jól étkező cukorbeteg még nem kerül „cukorkómába", ha megeszik egy fél lángost (persze azért nem javasolt), de egy gluténérzékenynek az egész napját tönkreteheti a gluténdömping.

 

Kísértések és ellenszereik, megoldásaik

 

Fagylalt, jégkrém

Már nemcsak az ízek, de az összetevők tekintetében is elég nagy a kínálat Kedvünkre választhatunk a gyümölcsös (keressük a valódi gyümölcsöt tartalmazókat, még akkor is, ha ez kicsit drágább), vagy a vizes alapú, csökkentett zsírtartalmú tejjel készült (light), illetve az édesítőszeres fajták között. Utóbbiak elsősorban persze a fagylaltokra jellemzők és általában a nyírfacukor (xilit) az édesítőszer.

A nyírfacukornak van ugyan szénhidrát- és energiatartalma, de jóval kisebb, mint a hagyományos cukoré. És bár lassabban szívódik fel, mégsem ehető mérték nélkül. Hátránya, hogy az arra érzékenyeknél puffadást, hasi görcsöket, hasmenést okozhat, akár kisebb mennyiségben is. Ezért aztán érdemes még itthon kísérletezni vele, de ne ezen múljon a lapos hasunk a bikiniben.

És ha már fagylalt/jégkrém, akkor az legyen része a napi menünek, vagyis ne pluszban, hanem abba beépítve élvezzük ezeket! Apró dolog, de ha a fagylaltot kehelyben vagy elviteles papírpohárban kérjük, így tölcsérrel is kevesebb a felesleges egyszerű szénhidrát-fogyasztásunk. Ez persze akkor lehet igazán számottevő, ha egy többnapos strandolást terveztünk, és minden nap szeretnénk hódolni a jeges nyalat élvezetének.

Nassolnivalók

Vész esetére vigyünk magunkkal olyan falatokat, amikkel akkor is jóllakhatunk, ha a kínálat nem kompatibilis a diétánkkal, vagy azt szeretnénk kiegészíteni: megmosott gyümölcs hűtve, zöldségcsíkok dobozban vagy lezárható zacskóban (alma, nektarin, répa, zellerszár, uborka, paprika, sörretek, karalábé...). A vitamindús ropogtatnivalók segíthetnek a repüléskor a nyomáskülönbség kiegyenlítésében is, így ezekkel enyhíthetjük a fülünk bedugulását is.

Fotó: EyesWideOpen / Getty Images HungaryForrás: Travelo

 Innivalók

A szénsavas és cukrozott üdítőkről még a strandon is célszerű lemondani. Egyrészt nem oltják jól a szomjat, puffasztanak, és felesleges cukorforrást jelentenek. Folyadék gyanánt a csapvíz, ásványvíz, cukormentes házi limonádé, házilag készített cukormentes jeges tea lehet az úti pakk része - kivéve, ha repülőn utazunk. Bár a reptérig ezekre is szükségünk lesz és a hazai mindig olcsóbb, mint a reptéri bisztró kínálata. Repülős utazásnál ezért áthidaló megoldás magunkkal vitt kulacs, amit később könnyedén utántölthetünk, feltéve, ha a csapvíz iható és biztonságos. Ha mégis ott ivott csapvizet, ahol nem kellett volna, akkor most kattintson előző cikkünkre.

És ami biztosan otthon maradhat

Semmi olvadósat, romlandót, kenődő, maszatolódó, morzsálódó, túlságosan lédús élelmiszereket ne csomagoljunk: gondolok itt például a túróra, joghurtra, sajtra, a tojásos, majonézes, gombás étkekre, de a kekszek, kétszersültek is ide tartoznak, hacsak nem szeretnénk por formájában magunkba szippantani ezeket egy hosszabb út után. A különböző ehető krémek esetén egyébként azt is figyelembe kell vennünk, hogy ha a repülőn a kézipoggyászunkba tesszük bele ezeket, akkor azok is beleszámítanak a folyadékmennyiségi korlátozásba.

Hűtve jó

Ha még nem tettük, ideje beszerezni néhány jégakkut és egy hűtőtáskát (bár ezt csak rövidebb utakra célszerű vinni, mert nagy helyet foglal és cipelni is kell), vagy még inkább egy cipzárral zárható, összecsukható hűtőszatyrot.

Magvas rágcsák

Az olajos magvak is jó szolgálatot tehetnek, a sok izzadás miatt a sós változatért sem jár feltétlen büntetőpont, kivéve, ha a vérnyomásunkkal vannak problémáink. Figyeljünk azonban a mennyiségre, mert ha egy egész zacskónyit elmajszolunk kb. 5 perc alatt, az akár egy kisebb ebéd energiatartalmával lehet egyenértékű, nem beszélve a zsírtartalmáról. Megelőzés gyanánt osszuk kis maréknyi (25-30 grammos) adagokra a magvakat!

Az aszalt gyümölcsökkel szintén legyünk mértéktartók a koncentrált cukortartalmuk miatt, bár előfordulhat, hogy egy éhségroham, szédülés esetén pont ezek mentenek meg minket.

Fotó: Christian Marquardt / Getty Images HungaryForrás: Travelo

 Apró falatok

Ha kenyér vagy kifli, zsemle helyett teljes kiőrlésű lisztből készült tortilla-lapba csomagoljuk a szendvics összetevőit, jó esetben nem szóródik ki a töltelék fele, amikor megesszük. A zöldségeket azonban csomagoljuk külön!

A müzliszeletek tekintetében vegyük figyelembe a termékek nem csekély cukortartalmát, és válasszuk inkább azokat, amelyek esetében ezt a gyártók már eleve csökkentették vagy éppenséggel ki is hagyták („hozzáadott cukrot nem tartalmaz" kifejezésként kell keresni).

Hasonló célt szolgálnak, vagyis a hirtelen ránk törő éhség esetén bevethetők, és kis helyen is elférnek, az ostyalapokkal határolt gyümölcsszeletek. Érdemes többféle ízt csomagolni, mert az utazás végére könnyen ráunhatunk még a legfinomabbakra is.

Összességében persze minden olvasónknak azt tanácsolom, hogy nyaralás, strandolás közben legyünk megengedőbbek, elnézőbbek magunkkal szemben, de azért annyira kritikusak is, hogy észrevegyük, ha már elszaladt velünk a ló!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit, dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek