Kitiltották a katari gépeket négy arab ország repteréről

Kitiltották a katari gépeket négy arab ország repteréről

 Négy arab ország, az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd Arábia, Bahrein és Egyiptom is lezárja légterét a katari repülőgépek előtt. A döntés azt követően született meg, hogy az említett országok megszakították a diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mondván az terrorista csoportokat támogat és destabilizálja a térséget - írja az Airportal.

Ez azt jelenti, hogy a katari repülőgépek nem teljesíthetnek járatokat az érintett országokba, és át sem repülhetnek az országok légterein, egyes járatok így csak komoly kerülővel tudnak majd közlekedni.

A Qatar Airways a helyzetre reagáló legelső közleményében a Szaúd Arábiába közlekedő járataik leállításáról írt, de a légitársaságnak valószínűleg törölnie kell a másik három érintett országba repülő járatait is. Még nem tudni azt sem, hogy a Qatar Airways egyéb útvonalait és járatait érintik-e az országgal szemben elrendelt szankciók, illetve, hogy kell-e bármilyen menetrendi változásra számítani emiatt.

Az Etihad Airways közleménye szerint az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti légitársasága június 6-án reggeltől felfüggeszti az összes dohai járatát. Az utolsó Etihad járat helyi idő szerint hajnali 02:45-kor száll fel Abu Dhabi-ból Dohába és hajnali négy órakor indul vissza. Az Emirates szintén felfüggeszti összes Dubaj - Doha járatát kedd reggeltől, az utolsó Emirates járat helyi idő szerint 02:30-kor száll fel Katar irányába és 03:50 indul vissza Dubajba. Az Egyptair, a Saudia és a bahreini Gulf Air egyelőre nem adott ki közleményt a doha-i járataik törléséről - teszi hozzá a lap.

A tiltás nemcsak a légiközlekedést érinti, az országok a szárazföldi határaikat, hajózási útvonalaikat is lezárják Katar előtt, a katari állampolgároknak és diplomatáknak is el kell hagyniuk az érintett országokat. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a bahreini nagykövetséget Dohában 24 órán belül bezárják, és ennyi idő áll rendelkezésre a katari diplomatáknak is Bahrein elhagyására.

Hétfő reggel óta a fent említett négy ország mellett Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek is bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek