Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci pilóta

  Gépe állítólag 25 ezer méteres magasságban is képes repülni, az odaút pedig két és fél óráig tart.

  A projekt mögött álló Raphael Domjan szerdán mutatta be a SolarStratos nevű hófehér, kétüléses járművet, amelynek hosszú szárnyait 22 négyzetméternyi napelem borítja. A férfi szerint amennyiben a küldetése sikeres lesz, akkor a SolarStratos lesz az első ember vezette napelemes repülőgép, amely feljut a sztratoszféráig, számolt be az MTI.

  Domjan, aki a nyugat-svájci Payerne légibázisán mutatta be a repülőgépet, közleményében így fogalmazott: "Azt szeretnénk megmutatni, a jelenlegi technológia lehetővé teszi, hogy megvalósítsuk és még túl is szárnyaljuk mindazon lehetőségeket, amelyeket a fosszilis tüzelőanyagok kínálnak számunkra". Mint hangsúlyozta: "az elektromos és napelemes járművek a 21. század legnagyobb kihívásai közé tartoznak".

  Raphael Domjan svájci felfedező a kizárólag napenergiával működő SolarStratos repülőgép bemutatóján a nyugat-svájci payernei légitámaszponton 2016. december 7-énFotó: Laurent Gillieron, MTI/MTVA

  A SolarStratos tesztrepülései jövő februárban, a közepes magasságú repülések jövő nyáron kezdődnek. A tervek szerint Domjan 2018-ban próbálkozik meg először a sztratoszféra elérésével.

  A repülőgép súlyának alacsonyan tartása érdekében az utasfülke nem lesz túlnyomásos, vagyis Domjan űrruhát fog viselni. A speciális szkafandert napelemek fogják működtetni, ami ez idáig egyedülálló fejlesztés.

  A sztratoszféra a Föld felszínéhez legközelebbi légköri réteg, a troposzféra felett helyezkedik el. A közepes szélességi körökön a sztratoszféra alsó határa 10, felső határa 50 kilométeres magasságban van.

  Ultrakönnyű géppel a világ körül
  Matevz Lenarcic pilóta, alpinista, biológus, siklóernyős, környezetvédő és fotós, aki ultrakönnyű repülőgépével egyedül repülte körbe a Földet, átrepült az Északi-sark felett. A pilótával készült interjút itt olvashatja!

  A 44 éves Domjan szerint a SolarStratos 25 ezer méteres magasságban is képes repülni. A számítások szerint a sztratoszférát célzó utazás nagyjából öt órát vesz igénybe. Két és fél óra az odaút, 15 perc a magasban, majd három óra a visszaút a Földre.

  Domjan mindössze néhány hónappal azután ismertette magasra törő terveit, hogy két honfitársa, Bertrand Piccard és André Borschberg a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülőgéppel.

  A Solar Impulse 2 tavaly márciusban indult Föld körüli útjára, amelyet 17 szakaszra bontva teljesített. A gép 43 ezer kilométert repült, átlagosan 45-90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, összesen 23 napot töltött a levegőben, négy kontinenst, két óceánt és három tengert átszelve. A világ körberepülésével a vállalkozás fel akarta hívni a figyelmet a megújuló, környezetbarát energiára.

  Domjan 2014-ben indította el a SolarStratos projektet, két évvel azután, hogy a világon elsőként körbevitorlázta a Földet egy kizárólag napenergia-hajtotta hajóval.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!