Itt a nagy lehetőség, hogy szerezzen egy kis darabka Concorde-ot

Itt a nagy lehetőség, hogy szerezzen egy kis darabka Concorde-ot

Elárverezi az egyik egykori Concorde szuperszónikus repülőgép ezer darab alkatrészét a toulouse-i Le Barbe aukciós ház, írja az MTI.

Az aukciós ház honlapján olvasható információk szerint az aukción 15 euró (4500 forint) és 12 ezer euró (mintegy 3,7 millió forint) közötti kikiáltási árról indulnak az alkatrészek. A tételek között szerepel menükártya, csavar, poggyásztároló, széksor, de lehet venni futóműről származó gumit is. Utóbbi azért is fontos repüléstörténeti ereklye, ugyanis a 113 halálos áldozatot követelő Concorde-katasztrófa kiváltó oka az üzemanyagtartályt megsértő, szétszakadó gumiabroncs volt.

A legdrágább tétel egy repülési műszer, egy úgynevezett Mach-számláló, amellyel a gép hangsebességét mérték. A gép a hangsebesség kétszeresével repült az óceán fölött.

A British Airways Concorde-ja kiállítási tárgyként a New York-i Interpid múzeumbanFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

 Az első Concorde forgalomba állításának januárban lesz 41 éve. Az elsősorban a francia Air France és a brit British Airways által üzemeltetett gépek három óra alatt tették meg a London-New York távolságot. A forgalomból 2003 októberében vonták ki őket, miután a szeptember 11-i terrortámadások miatt jelentősen csökkent az utasforgalom, valamint a már említett, 2000 júliusában történt, 113 halálos áldozatot követelő baleset miatt.

A Concorde-ok fénykoráról és a balesetről a Díványon olvashat tőlünk egy hosszú összeállítást, a jövő szuperszonikus repülőgépeiről pedig itt és itt írtunk.

Az aukció előtt október 22. és 30. között Toulouse-ban állítják ki az árverezésre kerülő tárgyakat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek