Ezért vannak lekerekítve a repülőgépek ablakai

Ön is gondolkodott már azon, vajon miért olyan kicsik és miért vannak lekerítve a gép ablakai? Egy videóban a válasz.

Az ok egyszerű fizika: a magasba szállás közben a levegő nyomása és a repülőben érzett nyomás között egyre nagyobb a különbség, amelyet az egyenes vonalú tárgyak kevésbé tűrnek, egy vasdarab is képes eltörni ilyen nyomáskülönbségtől. Mivel az ablakok érzik meg leginkább ezt a nyomáskülönbséget az utastér és a levegő között, ezért kerekítettnek kell lenniük - írja a hvg online egy videó alapján, miközben hozzáteszi, hogy a korábbi szögletes ablakokhoz három légi katasztrófa is köthető.

1954-ben mutatták be ugyanis azokat a Comet repülőgépeket, amelyeknek ablakai még négyzet alakúak voltak. Három hónapon belül azonban három balesetük is volt, a zuhanások összesen 67 áldozatot követeltek. Az esetek kivizsgálása során kiderült: az ablakok alakja is felelős a tragédiáért.

A nyomáskiegyenlítés miatt ezért egy apró, szinte észrevehetetlen lyuk is van a repülőgépek ablakain. A kerekített ablak ugyanakkor aerodinamikai szempontból is jót tesz. Az alábbi videó végén is látható, hogy a repülőgépek oldalán sokkal könnyebben tör utat magának a levegő egy lekerekített, mint egy négyzet alakú ablakon keresztül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek