Vége lehet a lehúzásnak a repülőtereken

  Az Európai Unió közlekedési biztosa azt szorgalmazza, hogy 1 euróért lehessen palackos vizet vásárolni a repülőtéri terminálokon.

  A kezdeményezésről a német Welt am Sonntag számolt be, írja az airportal.hu.

  A repülőtereken az utasbiztonsági ellenőrzéskor a 100 ml-nél nagyobb űrtartalmú, folyadékot tartalmazó palackokat elveszik az utasoktól. A terminálok tranzit zónáiban működő üzletekben és a fapados, valamint egyre több hagyományos légitársaság gépeinek fedélzetén azonban a 'normál' bolti ár többszöröséért juthat palackos vízhez az utas. Egyes repülőtereken egy fél literes vízért akár 5 eurót is elkérhetnek.

   

  Fotó: Allen J. Schaben - Getty Images

  A gyakorlott utazók sok esetben a biztonsági ellenőrzés előtt elfogyasztják a náluk lévő vizet, üdítőt, majd az üres palackokat a terminálok mellékhelyiségeiben töltik újra. Aki ezt nem teszi meg, az mélyen a zsebébe nyúlhat, vagy akár egy több órás repülőút végéig nem vesz magához folyadékot, amely a repülőgépek száraz levegője miatt kifejezetten egészségtelen.

  Violeta Bulc, az EU közlekedési biztosa tárgyalásokat folytat több európai repülőtérrel annak érdekében, hogy a terminálokon, az utasbiztonsági ellenőrzést követően ne a jelenlegi 'elszállt árakon' lehessen palackos vizet vásárolni.

  A biztos elmondta, hogy 126 európai repülőtér, mely a teljes utasforgalom mintegy 50%-át bonyolítja, hajlandó csatlakozni a kezdeményezéshez 1 eurós, azaz kb. 310 forintos áron juthassanak hozzá palackos vízhez az utasok.

  A célunk, hogy lehetőség szerint Európa minden repülőterén bevezessük ezt - mondta el a lapnak Violeta Bulc.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!