Szöveges üzenetektől lesz biztonságosabb a magyar légtér

    Szöveges üzenetektől lesz biztonságosabb a magyar légtér

    Új kommunikációs csatorna biztosítja az összeköttetést a légiforgalmi irányítók és a pilóták között a magyar légtérben. A CPDLC (Controller Pilot Data Link Communication) rendszer 2015. november végén, közel fél éves tesztidőszak után, az európai követelményeket három évvel megelőzve kezdte meg az éles működést.

    A CPDLC lényege, hogy a jelenlegi élőszavas párbeszéd mellett olvasható üzeneteket is küldhetnek egymásnak a pilóták és a légiforgalmi irányítók. „A csúcstechnológiás program célja a növekvő légi forgalom miatt egyre telítettebb rádiófrekvenciák használatának optimalizálásával a repülésbiztonság javítása és a magyar légi navigáció kapacitásának növelése" – mondta Kis Barnabás, a HungaroControl Technológiai Igazgatója az új szolgáltatás bevezetésével kapcsolatban.

     

    Légiforgalmi irányítók munka közben BudapestenFotó: Schumy Csaba / HungaroControl

    A CPDLC alkalmazásával a rutinfeladatok gyorsan elvégezhetővé válnak, illetve a rádiófrekvenciák terhelésének felszabadításával csökkenhet a légiforgalmi irányításban használt hangcsatornák zsúfoltsága. Az adatalapú kommunikáció használatával kizárhatók az esetleges interferenciák okozta félreértések és a fáradtságból adódó hibák is, így tovább javul a repülésbiztonság.

    A CPDLC bevezetésével a verbális párbeszéd mellett egyrészt rövidebb idő alatt létrejöhet az információcsere, másrészt az irányítók az eddigiektől eltérően egy adott pillanatban párhuzamosan több pilótával is képesek lesznek kommunikálni, ami jelentős mértékben növelheti a légiforgalmi irányítás kapacitását a magyar légtérben.

    A napokban élesben is működésbe lépett rendszer ütemezése nem véletlen, ezzel biztosítanak a rendszerfejlesztők lehetőséget arra, hogy a 2016-os intenzív nyári forgalom beindulása előtt már készségszinten be lehessen gyakorolni a szolgáltatást.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!