Már biztos: csődbe megy egy orosz légitársaság

  Nem sikerült megmenteni a Transzaero orosz légitársaságot. A tárgyalások résztvevői után az orosz kormány is jóváhagyta csütörtökön a csődeljárás megindítását.

  Egy hónappal ezelőtt még azt jelentették be, hogy Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot 1 rubelért megvásárolja első számú hazai versenytársa, a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transzaero részvényeinek 75 százalékát, plusz egy részvényt - írja az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva az MTI.

   

  Fotó: TransaeroRussia/Facebook

  A terv végül három ok miatt hiúsult meg: először is, a légitársaság részvényesei nem tudták konszolidálni a 75 százalék plusz egy részvényből álló pakettet. Másodszor, a Transzaero hitelezői nem fogadták el a javasolt adósságátütemezési tervet, végül pedig a pénzügyminisztérium nem volt hajlandó biztosítani a korábban megígért 85 milliárd rubeles állami hitelgaranciát az adósságátütemezéshez.

  A szentpétervári székhellyel működő Transzaerót 1990-ben alapították, első járatukat 1991 novemberében indították el Moszkva és Tel-Aviv között. Jelenleg 103 útvonalon teljesítenek menetrend szerinti és charter járatokat. Flottájuk 97 gépből áll és 64 további gépre, köztük négy Airbus A380-asra van rendelésük, ezekből kettőt még idén átvettek volna.

  A Transzaero és az 1923-ban alapított Aeroflot sok hazai és külföldi útvonalon is versenytárs volt. Az Aeroflot az idei első hét hónapban 14,6 millió, a Transzaero pedig 7,5 millió utast szállított.

  Az orosz légitársaságok erősen megszenvedik az ország gazdasági válságát: a belföldi járatok ráfizetésesek, a jól jövedelmező nemzetközi járatokon pedig csökkent az utasok létszáma. Ennek következményeként az orosz légitársaságok összesített vesztesége mintegy 30 milliárd rubelre (461,18 millió dollárra) emelkedett tavaly az előző évi 4,7 milliárd rubelről.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!