Megjelent az első elektromos kisautó Ferihegyen

Megjelent az első elektromos kisautó Ferihegyen

Szolgálatba állt a Budapest Airport gépjárműflottájának első tisztán elektromos meghajtású járműve: egy Smart Electric Drive. A kis elektromos Smarttal nemcsak a repülőtéren, de a városban is lehet majd találkozni - írja közleményében a Budapest Airport.

 

Fotó: Budapest Airport

Halk zümmögéssel rója a budapesti repülőtér belső úthálózatát a napokban szolgálatba állt Smart ED, vagyis Electric Drive, ami az autó kizárólag elektromos meghajtására utal. A fürge kétszemélyes kisautó a repülőtér azon törekvésének a védjegye, aminek révén a Budapest Airport folyamatosan és fokozatosan csökkenti a repülőtér szén-dioxid kibocsátását. A jelenlegi tervek szerint 2020-ig mintegy 100 darab elektromos meghajtású jármű állhat üzembe a repülőtér területén – ideértve a személygépkocsik mellett a speciális kiszolgáló járműveket, illetve a repülőtéri feladatokat ellátó nehézgépeket.

A Budapest Airport környezetvédelemmel foglalkozó szakembereinek számításai alapján a repülőtér ideális környezet elektromos járműpark üzemeltetésére: viszonylag rövid távolságokat kell megtenni, ahol a belső égésű motorral szerelt járművek eleve kevésbé gazdaságosan működtethetők. Bár az elektromos autó működése során nem bocsát ki szén-dioxidot, figyelembe véve, hogy a hazai erőművek által termelt elektromos áram hajtja, így hozzávetőleg 7,2 kg CO2 termelés jut minden megtett 100 kilométerre – ez még mindig jóval alatta marad egy modern dízelmotor kibocsátásának, ami kb. 18,7 kg CO2 / 100 km.

 

Fotó: Budapest Airport

A Budapest Airport külön programot indított a repülőtér területén működő közel 200 partnercég környezetvédelmi fejlesztéseinek koordinálására és ösztönzésére, aminek egyik fontos eleme az elektromos mobilitás elterjesztése. A nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a repülőtéri környezet mind a járatokat kiszolgáló belső területeken, mind pedig az utasforgalom számára is megnyitott parkolókban kézenfekvő helyszín elektromos járművek üzemeltetésére, a töltőinfrastruktúra telepítésére és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére.

A repülőgépek kiszolgálását, a poggyászkocsik vontatását, a hatóságok munkatársainak közlekedését 1000-nél is több jármű biztosítja a repülőtéren, amik mind egy alig 10 km sugarú körön belül mozognak, a közúti forgalomtól elzárt területen. A program eredményeként a repülőtér legjelentősebb partnercégei máris sorra jelentkeztek az elsőként beszerzett korszerű elektromos járműveik töltésének igényével és tesztelik a különböző gyártók speciális megoldásait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek