Üzemanyag nélkül repüli körbe a Földet két svájci

Üzemanyag nélkül repüli körbe a Földet két svájci

Harmadik tesztrepülését is sikeresen teljesítette a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép, így készen áll a tervek szerint szombaton rajtoló világkörüli útjára - írja az MTI. A svájci pszichiáter és léghajós, Bertrand Piccard és honfitársa, André Borschberg üzletember, egykori hadipilóta magánprojektjükkel azt akarják bizonyítani, hogy a Föld körberepülése üzemanyag nélkül is lehetséges.

Bertand Piccard és Andre BorschbergFotó: Ali Hajder / MTI

 Második járművük, a négy napelemes meghajtású motorral működő Solar Impulse 2 hétfőn teljesítette harmadik sikeres próbarepülését Abu-Dzabiban - közölték a szervezők. A tervek szerint a repülőgép innen száll majd fel szombaton, hogy keleti irányban 35 ezer kilométert megtéve ugyanide térjen vissza körülbelül öt hónappal később. Útja az Arab-tengeren át Indiába, majd Mianmaron át Kínába vezet. Innen átrepüli a Csendes-óceánt, átszeli Észak-Amerikát, majd az Atlanti-óceán felett is átkel, hogy Dél-Európán és Észak-Afrikán keresztül visszatérjen kiindulópontjára. A hosszú úton számos köztes megálló szerepel.

Tervezői szerint a kizárólag napenergiával működő gép korlátlan ideig képes a levegőben maradni.Fotó: Ali Hajder / MTI

 A fedélzetén egy pilótát szállító Solar Impulse 2 szárnyfesztávolsága csaknem 72 méterrel eléri az Airbus A380-ét, súlya azonban mindössze 2300 kilogramm, ami százötvened része a Superjumbo becenevű nagygépének. A 2014 áprilisában bemutatott repülőgép végsebessége 140, utazósebessége 90 kilométer/óra.

A Solar Impulse 2 a Nagy Zajed-mecsettel a háttérbenFotó: MTI

 A projekt vezetőjének, Bertrand Piccardnak a vérében van a kísérletezés. Nagyapja Auguste Piccard svájci fizikus volt, aki 1932-ben 16,2 kilométeres magasságot ért el léggömbbel, 1947-től pedig mélytengeri kutatásokba kezdett, és saját tervezésű batiszkáfjával több mint három kilométer mélyre merült. Az ő fia, Jacques Piccard 1960-ban lejutott a Mariana-árok 11 kilométeres mélyére, unokája, a Solar Impulse projektet vezető Bertrand Piccard pedig 1999-ben Brian Jonesszal elsőként kerülte meg hőlégballonnal a Földet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek